Categorie archief: Inspiratie Herbestemming

Herbestemmen: al eens aan een fort gedacht?

Het herbestemmen van forten is ‘in’. Nederland kentmaar liefst 10 verschillende historische verdedigingslinies. De twee bekendste zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie (genomineerd voor de UNESCO status, 2019). De laatste jaren is de aandacht voor dit verborgen erfgoed enorm vergroot. Via een aanbesteding worden nieuwe eigenaren en exploitanten voor forten gezocht en krijgen forten nieuwe eigentijdse functies. Van restaurant tot cultuurcentrum, van logeerplek tot schuilplek voor beschermde diersoorten. Zelf ben ik al van kinds af aan geïntrigeerd door deze bijzondere cultuurhistorische waterlinies. Tijd om hier eens een blog over te schrijven dus!

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is vanaf 1815 aangelegd om het westen van Nederland te verdedigen. Van Muiden in het noorden tot de Biesbosch kon een strook land onder water gezet worden en de doorgangen werden afgesloten met 5 vestingen, 39 forten en 5 lunetten (Bron: Forten.info) De Stelling van Amsterdam is een monumentale verdedigingsring van 42 forten, 4 batterijen en een aantal dijken en sluizen. Ze heeft sinds 1996 de UNESCO status.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam zijn erfgoed van wereldniveau. Ze zijn uniek en verdienen het om behouden te blijven voor volgende generaties. De werelderfgoedstatus is belangrijk voor het behoud en de ontwikkeling van de forten en voor het toerisme. De uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie maakt het beeld van de ‘grootsheid’ compleet.” (Bron: www.hollandsewaterlinie.nl) 

Mooie voorbeelden van herbestemde forten
De afgelopen jaren zijn veelforten herbestemd. Een goede ontwikkeling die zorgt voor werkgelegenheid en behoud van cultuurhistorie. De forten worden toegankelijk en (be)leefbaar gemaakt voor het publiek en hiermee wordt het onderhoud en behoud gewaarborgt. Zo is Fort Beemster een fantastisch voorbeeld van een prachtige herbestemming: achter de historische muren van dit fort huist tegenwoordig een van de meest luxe en duurzaamste wellness resorts – en evenementenlocatie – van Nederland. Bekroond als ‘Beste Noord-Hollandse onderneming van 2015’.

GeoFort is een succesvol voorbeeld van een herbestemd fort tot educatieve attractie op het gebied van cartografie en navigatie. Hier vind je naast vergaderzalen en een 3D café oude en nieuwe geotechnieken in de GeoExperience, een vleermuisspeurtuin en een  ‘intelligent’ doolhof.  Een aanrader om met het hele gezin te bezoeken.

Fort bij Vechten is een fraai herontwikkelde locatie voor evenementen. Je kunt hier de historie opsnuiven in het waterliniemuseum of door deel te nemen aan een ronddleiding of actief aan de slag voor bedrijfsuitjes of feestjes met een van de uitdagende en spectaculaire activiteiten van Fort events.  

Vuurtoreneiland, gelegen in het Markermeer bij Durgerdam, is een uniek stukje natuur in Amsterdam. In een ruig landschap vind je hier Amsterdams’ enige vuurtoren, een vervallen fort, zeldzame flora en loslopende fauna. In het najaar worden de voormalige troepenverblijven omgetoverd tot een bijzonder en sfeervol winterrestaurant. In de zomer kun je in een glazen kas eten in en van de natuur. Samen met de boottocht is dineren op Vuurtoreneiland een unieke, romantische ervaring. Een aanrader dus als je je partner wilt verrassen met een bijzonder diner. Wees er wel op tijd bij, want de beschikbare avonden zijn in no-time uitverkocht (Tip: volg ze op Facebook; dan ben je direct op de hoogte wanneer de kaarten weer in de verkoop gaan).   

Fundamental Concepts; ervaren herbestemmer van forten 
Als liefhebben van forten ben ik ontzettend blij hier nu sinds een paar jaar zakelijk mee aan de slag te zijn.
 Zo mochten we, als team lid vanLinie Expert Team (LET), adviseren bij de ontwikkeling van De Batterijen bij Nieuwegein, Fort Rijnauwen, Fort Uithoorn en Fort Nigtevegt. Het LET is een multi-disciplinaire en vernieuwende denktank van de provincies Noord-Holland en Utrecht  die aan het werk gaat met casussen uit de praktijk. Het kan hierbij gaan om fortontwikkelingen, recreatieve verbindingen en bredere gebiedsontwikkelingen. Het Linie Expert Team bestaat op dit moment uit zestien experts, met acht verschillende disciplines. Daarnaast hebben we meegedaan aan de tender voor Fort Kudelstaart. Samen met Tenman en TopSail, gesteund door Vondel hotels, dienden we een nautisch concept voor Zeilfort Kudelstaart in. Helaas verloren we deze tender met een miniem verschil ten opzichte van de nummer 1. Miniem met de hoofdletter M dus. Best even balen.

Een fort… iets voor jou? 
Maar niet (lang) getreurd; want… er zijn nog genoeg forten over met potentie om succesvol herbestemd te worden. De  provincies Noord-Holland en Utrecht zetten zich enorm in om zijn als UNESCO ‘site holder’ verantwoordelijk voor het behoud van dit werelderfgoed. Wij weten de weg naar verschillende subsidies, kunnen goed een haalbare businesscase opzetten en een goed netwerk voor een verdere ontwikkeling. 

Heb jij belangstelling in het herontwikkelen van een fort? Zoek of weet je een locatie die hier uitermate geschikt voor is? Of heb je hulp nodig bij het verder brengen van jouw plannen? Wij helpen je graag! Bel of mail me: 06 55 83 29 52 / John@fundamentalconcepts.nl.


Van florerend kloosterleven naar herbestemde kloosters

Sinds de eeuwwisseling worden veel kloostergemeenschappen in NL gesloten. Na een periode van vergrijzing en dalende animo is het instandhouden ervan niet meer reëel.

Ooit floreerde het Nederlandse kloosterleven het hoogste aantal kloosterlingen ooit rond 1960. Nederland heeft dan wereldwijd – in absolute getallen – het hoogste aantal missionarissen, bijna 50.000 Nederlanders behoren dan tot een kloostergemeenschap.

Fotograaf: Wiel van der Randen

Fotograaf: Wiel van der Randen

In 2012 zijn dat er nog 6000, in 150 kloosters. VolZin voorspelt dat er tot 2022 nog ongeveer 1200 kerken zullen sluiten (Over de herbestemming van kerken schreven wij al eerder) en dat er van de ca 150 kloosters in 2017 – 2022 nog slechts tien tot vijftien door religieuzen bewoonde kloosters overblijven, zoals in Egmond, Zundert, Tilburg, Arnhem en Doetinchem.


Over BOEi
Om het verval onder kerken en kloosters tegen te gaan was 2008 ‘Jaar van het Religieus Erfgoed’. Samen met de Stichting Behoud en Herbestemming Religieus Erfgoed (BHRE) is BOEi in 2008 begonnen met het restaureren en herbestemmen van religieuze monumenten. BOEi is een ondernemende organisatie zonder winstoogmerk en heeft de ambitie een oplossing te vinden voor het maatschappelijke vraagstuk van het leegkomende erfgoed.  BOEi richt zich op industrieel, agrarisch en dus religieus erfgoed. De eerste resultaten zijn inmiddels opgeleverd en bieden zicht op eenmooie toekomst voor het kerkelijk erfgoed van Nederland.

Klooster Elsendael Boxmeer

Klooster Elsendael Boxmeer

Als het gaat over de herbestemming van religieus erfgoed zijn er talloze interessante mogelijkheden. Er zijn natuurlijk mensen die ervan dromen om te wonen in een kerk, maar ook een klooster dat dienst doet als kantoorruimte komt regelmatig voor. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos, waarbij er altijd op een respectvolle wijze wordt omgegaan met  het verleden van een monument en de band met de omgeving. (Bron: BOEi.nl)


Aan de slag met Landgoed Monnikenberg: De Stad Gods
Landgoed Monnikenberg is hier een voorbeeld van. Dit landgoed is een klooster in Hilversum, in eigendom van BOEi. In het Masterplan Monnikenberg staat beschreven hoe zorgpark, wonen, landgoed en natuur worden ontwikkeld. In de directe omgeving wordt een bovenregionaal innovatief zorgpark ontwikkeld. Onder andere ziekenhuis Tergooi wordt vernieuwd. Aan de oostkant van Landgoed Monnikenberg, omringt door de natuur in bezit van Het Goois Natuur Reservaat, ligt het klooster de Stad Gods. Het klooster werd gebruikt door de zusters

Bron: BOEi

Bron: BOEi

Augustinessen, inmiddels woont een deel van de zusters in de naastgelegen verbouwde boerderij. Als BOEi brengen we de verschillende exploitatiemogelijkheden in kaart, variërend van particuliere bewoning, kantoor tot zorginstelling. Een nieuwe bestemming voor het klooster moet – vanzelfsprekend –  in harmonie zijn met het omliggende natuurgebied.

Trots ben ik dat ik vanaf 1 april 2016 opdrachten voor BOEi mag doen en mee mag bouwen aan het herontwikkelen van erfgoed, waaronder Landgoed Monnikenberg.


 

Onze top 5 boekhandels van NL: succesvolle herbestemmingen!

Nederland is het land met wereldwijd de hoogste boekwinkeldichtheid. Maar de branche heeft het moeilijk: de omzet is tussen 2007 en 2012 met 20 procent gedaald, eveneens het aantal winkels (nog 1000 in 2007).  Toch zijn er een aantal boekhandels die tegen deze neerwaartse trend in gaan: die zich onderscheiden en succesvol blijken. Jaarlijks verschijnen lijstjes met de mooiste boekhandels. En daar viel ons oog op. Wat viel ons op? De beste en meest goedlopende boekhandels zitten vaak hele gave herbestemde locaties! Wij hebben daarom ons eigen NederlanBron: https://www.google.nl/search?q=boekhandel+dominicanen&hl=nl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAmoVChMIodTjksaDyQIVjTweCh1jHwOE&biw=1024&bih=561#imgrc=lGaaMoDC6uhlfM%3Adse lijstje samengesteld.

De criteria die wij benoemd hebben voor een succesvolle herbestemming gaan voor deze boekhandels overigens vrijwel allemaal op. Zo zijn ze altijd gelegen op toplocaties in steden, in prachtig gerestaureerde historische gebouwen, betreft het veelal een combinatie van functies en versterkt de “oude” functie de nieuwe functie. Ging je vroeger naar de boekhandel om een boek te kopen, tegenwoordig kun je hier gerust heen om een goede cappuccino te drinken en even weg te dromen of je te laten inspireren. Wel leuk natuurlijk als je daarna toch nog even een boek aanschaft. Daarnaast laten deze boekhandels op de betreffende locatie zien ook financieel op de lange termijn te kunnen bestaan. Stuk voor stuk prachtige concepten!

 1. Boekhandel Dominicanen
  In Maastricht staat de mooiste boekhandel ter wereld, aldus de Britse krant The Guardian. “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”. Boekhandel Dominicanen: een prachtige boekhandel in een 700 jaar oude Dominicaner kerk. Haar imposante uitstraling en oneindige assortiment overweldigen je. Je kijkt hier je ogen uit. Ze hebben hier overigens niet alleen boeken maar ook muziek, een volle evenementenkalender en een Coffee lovers vestiging.


 2. Waanders in de Broeren
  Ook eenWaanders-In-de-Broeren-Book-Store-by-BK-Architecten-4 prachtige boekhandel in de eeuwenoude herbestemde Broerenkerk . Je kunt hier terecht, naast boeken, voor cadeauartikelen, luxe schrijfwaren, muziek en films, kook-, kinder-, reis- en tuinaccessoires. Maar ook voor haar mooie collectie wijnen, een brasserie en een lezing of tentoonstelling. Bijzonder in deze kerk is de aanwezigheid van het orgel, dat nog af en toe voor een concert gebruikt wordt.


 3. Bek Boeken te Veghel ibekboeken_binnenhiphap-715x408s de uitzondering van onze lijst: niet gevestigd in een historisch pand, maar zij blinkt uit in het creëeren van een authentieke sfeer van weleer. Ze is beroemd om haar oud-Engelse inrichting en ‘Sixtijnse kapel’ (een enorme plafondschildering op de afdeling schildermaterialen). Een rustieke boekhandel met houten vloeren, een gezellige brasserie, enorme kasten vol boeken en cadeauartikelen. Je waant je direct enkele eeuwen terug. Wij rekenen hem dan ook goed!

 4. Donner (Rotterdam)
  In 2014 verbouwde boekhandel Donner het voormalig ABN AMRO gebouw aan de Coolsingel tot boekhandel. Ze begonnen hier tijdelijk via een ‘zakelijke anti-kraak’ constructie; zij moesten na het failiisement van Polare hun locatie verlaten. Maar dankzij investeerders en crowdfunding kon zij in sDonner_Rotterdam_01amenwerking met onderhuurders cafe, muziekwinkel en antiquariaat Looijestein een doorstart maken. Het resultaat is een enorme boekenwinkel in het Rijksmonument uit 1946 aan de Coolsingel met de voormalige kluis omgebouwd tot een uniek theater. En het gaat goed! Ze gaat zelfs uitbreiden: naar verwachting is zij in 2018 met 3,700 m2 wederom de grootste boekhandel van Nederland.


 5. Scheltema Amsterdam
  Scheltema werd in 1853 opgericht door Jacobus Hendrik Scheltema en groeide daarna uit tot een van de grootstscheltema-1-le boekhandels van Nederland. Maar ook Scheltema in Amsterdam werd gesloten na het faillissement van Polare. Novomedia nam het over en de winkel keerde terug op het Rokin, daar waar ze vlak na haar opening ooit gevestigd was. Hier moet je zijn voor het grootste aanbod boeken in de regio; zowel nieuw, tweedehands als ramsj (boeken die tegen afbraakprijzen op de markt gebracht worden: het zogenaamde modern antiquariaat). O, en natuurlijk voor overheerlijke koffie (terwijl de kinderen zich uitstekend vermaken in de speelhoek)!

 

 

 

 

Bronnen: Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Boekhandel

Rtl nieuws http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/opkomst-internet-20-minder-boekwinkels

Scheltema.nl

 

Mijn liefde voor Soestdijk

soestdijkMijn liefde voor Soestdijk
Mijn opa (Egbert Holtrust) woonde in het plaatsje Soestdijk. In 1928 zag hij bij een relatie een aromaflesje op de tafel staan. “Dat is nou echt wat voor jou” zei de relatie. Mijn opa ging erachteraan en kreeg van de Duitse fabrikant de alleenvertegenwoordiging in Nederland en begon met de verkoop van de aroma. Dit liep al snel zo goed dat hij zijn assortiment ging uitbreiden met soepen die hij in een schuur bij de woning in Soestdijk vervaardigde.

Dat idee liep in de13082 soep..
Helaas werd de geur in de omgeving niet zo gewaardeerd. ‘S-avonds is er wel eens bezoek van de politie geweest met klachten van buurtbewoners, waaronder de koningin.. (bron: Sporen volgen, de geschiedenis van de familie Holtrust)

Hoe vaak heb ik deze anekdote wel niet gehoord? Heel vaak. Te vaak, vond ik toen. Niet vaak genoeg, denk ik nu (mijn vader overleed in ’99). Maar misschien begon zo wel mijn fascinatie voor Soestdijk…

Oproep herbestemming Paleis Soestdijk
Toen op 9 juli 2015 Minister Blok een oproep deed tot voorstellen voor de herbestemming van Paleis Soestdijk was mijn interesse dan ook snel gewekt. En alsof het zo moest zijn had ik vrijwel direct een idee voor dit paleis met haar immense terrein. Bovendien was John net sinds 1 juli gestopt met zijn baan om zich volledig op Fundamental Concepts te richten. Was dit niet een perfecte kans om ervaring op te doen met een dergelijke pitch? Maar ja, zijn we daarvoor niet te klein? Hebben we voldoende expertise? Natuurlijk wel als we het samen doen met de juiste partijen! John heeft immers een breed netwerk en kent vast de juiste personen om samen een sterk team mee te vormen.

Van idee naar concept
Een belrondje naar de volgens hem perfecte partners leverde een 100% score op. Plein06 (creatief ontwerpbAfbeelding1ureau) en Venema restauratie waren direct enthousiast en ook Kranendonk Experience Company (ontwikkelt, produceert en exploiteert belevingswerelden rond merken en thema’s) haakte snel aan. We zijn enthousiast van start gegaan en hebben we ons idee uitgewerkt en vormgegeven, rekening houdend met de 5 succesfactoren die wij stellen voor succesvolle herbestemming.

Meedoen is belangrijker dan winnenIMG_4162
Vanochtend is het resultaat ingediend. 16 November volgt de uitslag. De drie à vier meest geschikte ideeen worden geselecteerd voor verdere uitwerking. Helaas kunnen we over ons idee nog niets zeggen. Onze mond houden en nagelbijten dus voorlopig. Maar wat de uitslag ook zal zijn; in dit geval geldt echt: meedoen is belangrijker dan winnen. De lering en ervaring die wij hebben opgedaan om samen met onze partners ons voorstel tot de invulling voor de herbestemming van Paleis Soestdijk op te leveren is sowieso de journey waard geweest. De samenwerking heeft geleid tot inspiratie en wat ons betreft een zeer gedegen en goed product. Dus wie weet…

Hoe het verder ging met de soepfabriek?
Het huis werd inmiddels ook te klein dus verhuisde mijn opa met zijn gezin naar Amersfoort en ging op zoek naar een geschikte locatie om een echte fabriek te gaan bouwen. Dit werd Harderwijk: de FINO Soepfabriek, later California soepen (in 1999 overgenomen door Struik). In de oorlog zou hier nog geschiedenis worden geschreven. In de hongerwinter van 44/45 werd hier namelijk soep uitgedeeld aan honderdduizenden mensen die tijdens hun zoektocht naar eten hier langskwamen. Op internet zijn hier nog diverse anekdotes over te vinden en op 4 augustus is hier in Harderwijk een plaquette ter nagedachtenis voor onthuld. In 1967 kreeg mijn vader – J.M. Holtrust – de leiding over de fabriek.california fabriek


Van lastpak naar creatieve broedplaats

Een creatMyversionofevent.nlief concept met een combinatie van meerdere functies, in een monumentaal pand op een goede locatie en dankzij verschillende partijen en support van de gemeente tot stand gekomen. Onze 5 succesfactoren voor #herbestemming zijn in dit project optimaal benut. We spreken dan ook van een succesprojBoeiect: de Cereolfabriek in Utrecht.

De voormalige Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol (1908) opende eind oktober haar deuren met een nieuwe bestemming: cultuurcluster. Ontmoeten staat hier centraal. Zo worden er muzieklessen en andere cursussen gegeven door kunsteBoei3naars uit de wijk.

Een cursuscentrum, gymzaal, school, bibliotheek, theaterzaal en nog veel meer. Veroorzaakte de fabriek in het verleden nog geluid- en stankoverlast waardoor de gemeente hem in 2001 uitkocht? Tegenwoordig is de Cereolfabriek een creatieve ontmoetingsplek en bruisende buurtverbinder!


BOEi, de Nationale Maatschappij tot Behoud, OntwiBoei2kkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed heeft het gebouw gerestaureerd en herbestemd en is eigenaar van het gebouw. De herbestemming van Cereolfabriek is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, BankGiro Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Heinfonds, VSBfonds, Blauwhoed, Heijmans en het Energiefonds Utrecht

Bronnen: Herbestemming.nu, Boei, NRP.


 

Een Landgoed in ontwikkeling

IMG_5305

Mijn kennismaking met Landgoed Huis Sevenaer
Alweer 8 jaar geleden is het dat ik – toen als adviseur bij D3 – mij bezig mocht gaan houden met ‘een landgoed in Zevenaar’. Het bleek Huis Sevenaer te zijn. Een landgoed met een prachtige kasteelboerderij maar met een enorme onderhoudsachterstand. Met een schitterende potentie, maar met een complex vraagstuk om in de toekomst zelfstandig rendabel te kunnen zijn. Al snel raakte in verslingerd aan dit landgoed; haar uitstraling, haar historie, de groep toegewijde betrokkenen en vrijwilligers en bovenal een vraagstuk herbestemming pur sang…


De start: het leggen van een fundament
De eerste periode (fase 1) stond in het teken van het oplossen van conflicten en het herstel van de relatie met de gemeente en betrokkenen in de omgeving: het leggen van een fundament om een nieuwe toekomst op te bouwen. Maar ook om een visie te ontwikkelen en hiervoor de financiële middelen (subsidies) voor te realiseren.IMG_5306


Sociale verbinder in de Liemers
In de tweede fase hebben we deze visie verder uitgewerkt. Ook gingen in 2012 de herstelwerkzaamheden van start met 3 renovatieprojecten en zochten we naar de juiste partners om samen van Landgoed Huis Sevenaer een sociale verbinder in de Liemers te maken.


De eerste resultaten
Inmiddels bevinden we ons in de derde fase, met de eerste resultaten en opleveringen. Zo werd het Polderhuis opgeleverd en gingen we van start met onze nieuwIMG_5304e Tuinders, Fenna en Martijn. We hebben ons vrijwilligersprogramma geprofessionaliseerd onder leiding van Taco Ijzerman. Michiel Beltman startte met de Landgoedwinkel en op 12 februari vindt de opening van zijn restaurant  Eet-Lokaal plaats. De definitieve plannen voor de Landgoedwinkel en de Bed en Breakfast hebben ook hun plek gevonden. De uitvoering hiervan begint in april.


Bron: Gelderlander

Bron: Gelderlander

Bouwen met energie
We zijn er nog lang niet: er ligt nog genoeg (herstel)werk in het verschiet. Maar er is al veel veranderd. Ook ben ik zelf al een paar jaar niet meer werkzaam bij D3. In 2012 ben ik samen met Jojanneke Fundamental Concepts begonnen. Erg blij ben ik, dat we vanuit Fundamental Concepts dit prachtige Landgoed mogen blijven adviseren en dat we nu de resultaten kunnen zien.

imageHelaas maakt de Jonkheer dit niet meer mee. Ik ben erg dankbaar hem nog persoonlijk gekend te hebben en met zijn passie voor dit Landgoed ‘besmet’ te zijn geraakt. Want dit project geeft energie: we zijn echt aan het bouwen!

Kijk voor een impressie dit filmpje. 

Schermafbeelding 2015-02-01 om 14.20.10


 

 

Hot(el)Spots Amsterdam 2014

Oei, ik groei!

ImageGen.ashxAmsterdam heeft ruim 400 hotels en meer dan 25.000 kamers. Voornamelijk gevestigd in de binnenstad, Oud-Zuid en oud-West. 68% Betreft 4 en 5 sterren hotels (Bron: Holland.com). De groei van de laatste jaren is enorm. Tussen 2006 en 2013 kwamen er maar liefst 6.000 kamers bij. Een inhaalslag, volgens de gemeente, zowel om de kamerbezetting en prijzen op het juiste nivo te krijgen maar ook om aantrekkelijker te worden voor buitenlandse bezoekers. Hotelliers waren het hier – natuurlijk – niet mee eens. Maar de resultaten zijn geboekt, aldus de gemeente. Wij worden vooral blij van het aantal transformaties die het hier betreft, > 40%! En de meeste zijn ware kunstwerkjes.


Een greep uit het aantal opgeleverde transformaties en herbestemmingen in 2014:
Volkshotel-by-night-photo-Raymond-van-Mil-530x353
Het Volkshotel heeft in het voormalig Volkskrantgebouw een plek gecreëerd voor ontmoetingen en dat wordt gemaakt door ontmoetingen. Naast 172 hotelkamers heeft het een opnamestudio, een ‘werkplaats’ voor jonge ondernemers en ZZP’ers, een grote (kofficrane-mockupe)bar met terras, een cocktailbar en club op de 7e verdieping (Canvas).

 

In het Faralda NDSM Crane Hotel kun je overnachten op 50m hoogte.
Het hotel is gebouwd bovenin de scheepsbouwkraan op de NDSM-werf in Amsterdam Noord en heeft 3 suites. Het kost wat, maar dan heb je ook een fenomenaal uitzicht.

preview-full-3Hotel Exterior

Slapen in een 17e eeuws, voormalig bankgebouw aan de Herengracht: het Waldorf Astoria hotel staat voor chic: een toplocatie, een unieke privé binnentuin, een spa, een zwembad en fine dining in Librije’s Zusje.

 

Hotel-De-Hallen-front-view-400x310

Hotel-De-Hallen-reception-bar-1-940x626
Al vaker over geblogd; zo trots op deze nieuwe parel in onze buurt. Hotel De Hallen in de voormalig tramremise: de oude wagenloods is omgetoverd tot een mooi hotel met als stijl urban vintage met een rauw randje. Ontbijten, lunchen en dineren doe je in restaurant Burgers & Balls.

Hotel_not_Hotel-Panorama-crop-HIGHRES1

 

 

Hotel not Hotel in de Baarsjes is gevestigd in een nieuw pand. Het heeft geen lobby of hotelgangen. Het hotel met kunstzinnig ingerichte kamers bestaat uit één ruimte, de ‘ ‘woonkamer’ van het hotel. In deze woonkamer, vind je knusse hoekjes en verrassende plekjes om andere mensen te ontmoeten. En de ingangen naar de kamers die ‘ in bijzondere voorwerpen’ zijn, zoals een oude tram.

Binnenkort opent in het voormalig KPN gebouw het Park Inn by Radisson in Slotervaart. Het grootste leegstaande gebouw van Amsterdam is dan weer gevuld met bijna 500 hotelkamers en alle benodigde hotelfaciliteiten voor voornamelijk zakelijke gasten.

En Amsterdam groeit verder..

Er komt een gezamenlijke strategie voor hotelontwikkelingen in de regio Amsterdam tot 2022. Wat kan de gemeente dan doen? Ze heeft enkele sturingselementen maar deze beperkt als bestemmingsplannen ontwikkelingen expliciet mogelijk maken. Maar er kan natuurlijk wel ruimtelijk beleid worden gemaakt, waarbij bijvoorbeeld wordt geopteerd voor streefaantallen voor het aantal te realiseren kamers. Kaartbeelden en vlekkenkaarten kunnen hierbij van dienst zijn evenals een regionaal adviesteam. Dit team gaat de hotelontwikkelingen continu volgen, wijst kansrijke gebieden voor nieuwe hotels aan en adviseert over nieuwe initiatieven. Op deze manier willen de gemeenten bijtijds kunnen anticiperen op ontwikkelingen in de hotelmarkt (Bron: Amsterdam.nl).


 

100 jaar later: 5&33 de nieuwste Hotspot van Amsterdam!

De Koninklijke Hollandsche Lloyd (KHL), een Nederlandse rederij, was tussen 1899 en 1981 actief. Toen in 1913 zes Amsterdamse
rederijen besloten een gezamenlijk kantoorgebouw te laten bouwen (het Scheepvaarthuis) besloot de KHL een eigen kantoorgebouw neer te laten zetten, op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Martelaarsgracht. (Bron: Wikipedia)


De huisvesting was van korte duur…
Dit imposante pand werd in 1920 betrokken en zou bekend worden als het Lloydgebouw. Helaas ging het daarna slecht met de business en in 1922 verhuisde Loyd alweer (naar de Oostelijke Handelskade). Het Kadaster werd de nieuwe bewoner totdat bekend werd dat Park Plaza, uitbater van het naastgelegen gebouw, er een driesterren hotel in wilde vestigen. Lang stond dit ter discussie omdat de gemeente bang was dat er teveel hotels in het gebied zouden komen. Maar eind 2013 was het toch zover: het Art’otel opende haar deuren!


Voor iedere doelgroep een deur
opening_5and33
Die deuren bevinden zich zowel aan de Prins Hendrikkade (no 5, ook wel de ‘toeristeningang’ genoemd) en aan de Martelaarsgracht (no 3 ‘de artiesteningang voor Amsterdammers’). Vandaar ook de naam van de club in het Art’otel: 5&33. Want naast 107 moderne hotelkamers ingericht met een prachtig interieur, biedt het Art’otel met 5&33 een kunstgalerie, loungebar, shared-dining restaurant (met regelmatig live DJ) en een bibliotheek. Hotelmanager Dirk Beljaarts benadrukt dat het Art’otel en 5&33 als één geheel gezien moeten worden. Bovendien willen ze het nadrukkelijk ‘anders’ doen: “We willen het net iets anders doen dan andere hotels. Het gaat om lol maken, niet om verplichtingen. Ons personeel benádert de gast en de bezoeker. We gaan vooral niet stijf met mensen om.


Anders dan anders2Z9C4584small
Een paar weken geleden was ik in 5&33. Een bijzondere avond in een mooie, eigentijdse club. Het eten was subliem en de bediening wellicht wat ‘slick’ maar vriendelijk en behulpzaam. Inderdaad, je wordt als gast benaderd door mooie dames die je reservering checken op hun iPad. Het interieur is een lust voor het oog: een smaakvolle entree met geometrische 5-and-33-amsterdam-art-hotelobjecten, een lange kunstmuur met interactieve projecties waar je je ogen niet vanaf kan houden, de originele lobby met bijzondere lampen en diverse andere decoraties uit het Atelier Van Lieshout.


Conclusie: een verrijking voor Amsterdam en  een succesvolle herbestemming!
Van de 5 succesfactoren die wij als Fundamental Concepts geformuleerd hebben voldoet Art’otel er maar liefst aan 3: locatie (centraal, tegenover Amsterdam CS), mogelijkheden (multi-functioneel) en concept (meerdere functies gecombineerd, in een uniek concept gegoten).Wat het lange termijn succes gaat zijn van het Art’otel en 5&33 durf ik niet te zeggen. Maar gezien het aantal lovende recensies, een 9 uit 153 beoordelingen op Booking.com, het feit dat je op tijd moet reserveren, de nominatie voor  ‘Best Restaurant Design 2013’ en het te boek staan als dé nieuwste Hotspot van Amsterdam kunnen we in ieder geval spreken van een fantastisch succesvolle herbestemming!


 

 

Amsterdam wordt zakelijk hart Dance-industrie dankzij herbestemming

Van leegstaand voormalig hoofdkantoor van Neerlands trots naar zakelijk hart van de Dance-industrie

Amsterdam pakt leegstand kantorenmarkt aan!
De leegstand op de kantorenmarkt is groot. In Amsterdam staat momenteel 1,3 miljoen m2 (17%) leeg. En een gezonde kantorenmarkt kent een leegstand van 4-8%. Deze frictieleegstand is nodig om verhuizingen, verhuur en verkoop mogelijk te maken. De gemeente Amsterdam gaat voorop in de strijd tegen de kantorenleegstand en wil dit doen door transformatie en hergebruik van leegstaande kantoren te stimuleren en door nieuwbouw te beperken. Bron: Kantorenstrategie Amsterdam.nl) Het voormalig hoofdkantoor van Shell, Overhoeks, is een vb van een kantoor dat op zoek was naar een nieuwe bestemming…


Shell toren was op zoek naar nieuwe bestemming..
In 1966 werd in opdracht van Koninklijke Shell een nieuw kantoor ontworpen voor haar directie en algemene diensten van het laboratorium door Orthur Staal. Het werd de Toren Overhoeks (alias: Shelltoren). Een bijna 80 meter hoge kantoortoren (lang de hoogste van Amsterdam) aan de IJ-oever in Amsterdam Noord. In 2009 heeft Shell de kantoortoren verlaten. Jaren was de gemeente op zoek naar een nieuwe bestemming. De gemeente vroeg minimaal tien miljoen euro voor de 13.000 vierkante meter van de voormalige Shelltoren en wilde dat de begane grond en de top van de toren toegankelijk gemaakt zouden worden voor publiek. Maar liefst 37 plannen zijn ingediend, de meeste partijen kozen voor een restaurant, club of café.


Armin van Buuren

En de Nederlandse dance scene verdient een hoofdkantoor met allure..
Twenty4Amsterdam, een samenwerkingsverband van evenementenorganisator ID&T, Club Air en ontwikkelaar Lingotto, won de tender. Afgelopen vrijdag presenteerden zij de plannen: Het zakelijke hart van de dance-industrie worden. En dat is een industrie van formaat: ‘onze’ DJ’s doen het goed, Tiesto is momenteel de best betaalde DJ ter wereld, Armin van Buuren was 5 jaar de beste DJ ter wereld en momenteel wordt de no 1 positie bekleedt door de 25-jarige Hardwell uit Breda. Afrojack (9), Nicky Romero (7) , Dash Berlin (10) , Chucky, Ferry Corsten; het zijn allemaal nederlandse dj’s met internationaal succes. Dance is tegenwoordig een van de topsectoren van onze creatieve industrie en is een belangrijk Nederlands exportproduct. Het economisch belang groeide van 488 miljoen euro in 2002 naar 587 miljoen in 2012. Achter deze dj’s gaan flinke ondernemingen schuil. En die hebben kantoorruimte nodig… (Bron: AD en telegraaf)


A’dam, het internationale hoofdkantoor van de Dance!twenty4amsterdam
Het idee komt van Sander Groet (club AIR) ”Ik verbaasde me er tijdens mijn reizen altijd over dat bijna elke grote stad een iconisch uitkijkpunt heeft, maar Amsterdam niet. Op een dag dacht ik; waarom doe ik het niet zelf?” Jarenlang verklaarde iedereen hem voor gek. ”Heb je Sander weer met z’n toren.” Maar met de aankoop van de Shelltoren en het aantrekken van gelijkgestemde ondernemers komt het er nu toch van. ”Mijn luchtkasteel wordt werkelijkheid.” 32 Miljoen euro wordt er geïnvesteerd in A’dam, wat staat voor Amsterdam Dance and Music.

Het wordt volgens de nieuwe eigenaren een ‘verticale stad’. Groet: ”Je kunt hier straks slapen, eten, werken, sporten en dansen.” Het uitkijkpunt verandert ’s avonds in bar Heaven en in de kelder van het pand komt club Hell.

Daarnaast krijgt A’dam op de 18e verdieping een ronddraaiend restaurant, komen er werkplekken voor kleine ondernemers en vestigen ID&T, Sensation, Q-dance en MassiveMusic zich er. Het hotel wordt uitgerust met een zwembad met transparante bodem waar je vanuit het 24-uurs restaurant op de begane grond zo inkijkt. Waaghalzen kunnen wat adrenaline opdoen tijdens een Sky Walk over de nieuwe luifel. Trouwen of vergaderen met je Raad van Commissarissen kun je in de af te huren Sentation Sky Villa (hier stap je de wereld van Sensation binnen). Een studio die zijn weerga niet kent en een innovatie incubator met werkplekken komen in het Nachtlab. (Bron: twenty4amsterdam)

Stutterheim: De industrie verdient een huis van waaruit jonge mensen nieuwe dingen gaan maken voor de rest van de wereld.” Dat dat huis in Amsterdam moet komen, staat voor de dance-grootheid buiten kijf. ”Amsterdam speelt een cruciale rol in de industrie. Het is de onbetwiste hoofdstad van de dance. Ik voel veel verantwoordelijkheid en beloof het vertrouwen waar te maken.” (Bron: rtlnieuws). Eind 2015 opent A’dam naar planning haar deuren.


De succesfactoren wijzen op een succesvolle herbestemming
Een uniek en creatief concept met een combinatie van functies, passend in zijn omgeving. Bovendien in een toonaangevend, uniek stadsgezicht en in goede staat. 3 Van de 5 succesfactoren die wij als Fundamental Concepts geformuleerd hebben voldoet A’dam er maar liefst aan 3: locatie, mogelijkheden en concept. Bovendien succesvolle ondernemers met een creatieve geest. Wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat A’dam een groot succes en dé nieuwe hotspot van Amsterdam wordt!


Tijdelijke #herbestemming #Polderhuisdiner: aftrap voor een mooie toekomst!

BZxnNDjIIAAMEcAEen Landgoed dat je raakt..
Al vaker hebben we er over geschreven: Landgoed Huis Sevenaer. In 2008 werd ik zakelijk betrokken bij het Landgoed en al snel werd het een van onze grootste projecten. Maar kunnen we nog spreken van een ‘project’? Wie bij het Landgoed betrokken is, is geen ‘ gewone’ adviseur, medewerker, bewoner of klant: het Landgoed gaat onder je huid zitten. Je wordt al snel een ‘vriend’ van het Landgoed. Een vriendschap voor het leven. Dat is niet uit te leggen, dat is een gevoel..


Duurzaam herstel en economische zelfstandigheid zijn het doe
Nu, in 2013, begint de toekomst van het Landgoed vorm te krijgen. Er ligt een stapsgewijze ontwikkelingsvisie, onderbouwd met een eerste businessplan voor het Polderhuis. Centraal staat het duurzame herstel van het Landgoed, waarbij duurzame productie van voedsel, herstel van de gebouwen en nieuwe duurzaam economische functies in samenhang met de omgeving worden nagestreefd. Zodat het landgoed in de toekomst economisch zelfstandig functioneert als cultuur-en natuurhistorisch centrum van de Liemers.


Hoe het verder gaat
De herstelwerkzaamheden op Landgoed Huis Sevenaer zijn nog in volle gang, maar afgelopen zomer werd al de restauratie van de veestal, het Polderhuis en de binnenplaats opgeleverd. Er is al de landgoedwinkel, die biologische producten van het landgoed verkoopt. Het Polderhuis krijgt een nieuwe functie, die past binnen het karakter van de Middeleeuwse kasteelboerderij. Nieuwe `tuinders gaan verder met de tuinderij. Een theeschenkerij zal in 2014 zijn intrede doen: een toegankelijke maar unieke ontmoetingsplek met een prachtig terras op de binnenplaats.


1395188_766777246680993_1790462355_n

Een passende aftrap; een uniek event
Atelier de Beleving wilde graag een bijzondere avond organiseren op het Landgoed. Op 23 en 24 november vond dit unieke event plaats: het Polderhuisdiner. In het herstelde – maar nog niet ingerichte – polderhuis werd pragmatisch en doortastend een dinerzaal ingericht met de sfeer van weleer. Betrokkenen van het Landgoed, waaronder uw blogger – gaven een rondleiding en een kijkje ‘in de keuken’ . Achter de schermen werd ondertussen in de échte authentieke – lees sterk verrouderde – keuken hard gewerkt aan het 3-gangen diner. Na de rondleiding werd er door Atelier de Beleving een menu geserveerd van mooie streekproducten, geïnspireerd op een menukaart uit 1898. @BasElfrink, een van de voormalig krakers vertelde tijdens het diner over de kraakperiode in 1981, de kraak die uiteindelijk de redding van Het Landgoed zou betekenen. Terwijl de violiste op de achtergrond het geheel opluisterde genoten de aanwezigen van het meer dan 100 jaar oude bruiloftsmaal.


BZxrwCkIUAAVALv

Een succesvolle tijdelijke herbestemming als voorbode voor de toekomst?
We kijken dan ook terug op een onvergetelijk avond: een voorbeeld van een perfect passend initiatief met dát wat het Landgoed wil bereiken: mensen en historie op authentieke wijze verbinden. En dit alles was nooit gelukt zonder het mooie initiatief van @atelierbeleving, de medewerking van het Landgoed en de inzet van alle ‘vrienden’  van het Landgoed

Wil je meer weten over het Landgoed?
Hier lees je er meer over, of natuurlijk op de website van Landgoed Huis Sevenaer zelf.
Wil je ook een keer een bijzonder evenement organiseren? Bij Atelier de Beleving ben je aan het juiste adres!