Categorie archief: Blog

Herbestemmen: al eens aan een fort gedacht?

Het herbestemmen van forten is ‘in’. Nederland kentmaar liefst 10 verschillende historische verdedigingslinies. De twee bekendste zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie (genomineerd voor de UNESCO status, 2019). De laatste jaren is de aandacht voor dit verborgen erfgoed enorm vergroot. Via een aanbesteding worden nieuwe eigenaren en exploitanten voor forten gezocht en krijgen forten nieuwe eigentijdse functies. Van restaurant tot cultuurcentrum, van logeerplek tot schuilplek voor beschermde diersoorten. Zelf ben ik al van kinds af aan geïntrigeerd door deze bijzondere cultuurhistorische waterlinies. Tijd om hier eens een blog over te schrijven dus!

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is vanaf 1815 aangelegd om het westen van Nederland te verdedigen. Van Muiden in het noorden tot de Biesbosch kon een strook land onder water gezet worden en de doorgangen werden afgesloten met 5 vestingen, 39 forten en 5 lunetten (Bron: Forten.info) De Stelling van Amsterdam is een monumentale verdedigingsring van 42 forten, 4 batterijen en een aantal dijken en sluizen. Ze heeft sinds 1996 de UNESCO status.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam zijn erfgoed van wereldniveau. Ze zijn uniek en verdienen het om behouden te blijven voor volgende generaties. De werelderfgoedstatus is belangrijk voor het behoud en de ontwikkeling van de forten en voor het toerisme. De uitbreiding van de Stelling van Amsterdam met de Nieuwe Hollandse Waterlinie maakt het beeld van de ‘grootsheid’ compleet.” (Bron: www.hollandsewaterlinie.nl) 

Mooie voorbeelden van herbestemde forten
De afgelopen jaren zijn veelforten herbestemd. Een goede ontwikkeling die zorgt voor werkgelegenheid en behoud van cultuurhistorie. De forten worden toegankelijk en (be)leefbaar gemaakt voor het publiek en hiermee wordt het onderhoud en behoud gewaarborgt. Zo is Fort Beemster een fantastisch voorbeeld van een prachtige herbestemming: achter de historische muren van dit fort huist tegenwoordig een van de meest luxe en duurzaamste wellness resorts – en evenementenlocatie – van Nederland. Bekroond als ‘Beste Noord-Hollandse onderneming van 2015’.

GeoFort is een succesvol voorbeeld van een herbestemd fort tot educatieve attractie op het gebied van cartografie en navigatie. Hier vind je naast vergaderzalen en een 3D café oude en nieuwe geotechnieken in de GeoExperience, een vleermuisspeurtuin en een  ‘intelligent’ doolhof.  Een aanrader om met het hele gezin te bezoeken.

Fort bij Vechten is een fraai herontwikkelde locatie voor evenementen. Je kunt hier de historie opsnuiven in het waterliniemuseum of door deel te nemen aan een ronddleiding of actief aan de slag voor bedrijfsuitjes of feestjes met een van de uitdagende en spectaculaire activiteiten van Fort events.  

Vuurtoreneiland, gelegen in het Markermeer bij Durgerdam, is een uniek stukje natuur in Amsterdam. In een ruig landschap vind je hier Amsterdams’ enige vuurtoren, een vervallen fort, zeldzame flora en loslopende fauna. In het najaar worden de voormalige troepenverblijven omgetoverd tot een bijzonder en sfeervol winterrestaurant. In de zomer kun je in een glazen kas eten in en van de natuur. Samen met de boottocht is dineren op Vuurtoreneiland een unieke, romantische ervaring. Een aanrader dus als je je partner wilt verrassen met een bijzonder diner. Wees er wel op tijd bij, want de beschikbare avonden zijn in no-time uitverkocht (Tip: volg ze op Facebook; dan ben je direct op de hoogte wanneer de kaarten weer in de verkoop gaan).   

Fundamental Concepts; ervaren herbestemmer van forten 
Als liefhebben van forten ben ik ontzettend blij hier nu sinds een paar jaar zakelijk mee aan de slag te zijn.
 Zo mochten we, als team lid vanLinie Expert Team (LET), adviseren bij de ontwikkeling van De Batterijen bij Nieuwegein, Fort Rijnauwen, Fort Uithoorn en Fort Nigtevegt. Het LET is een multi-disciplinaire en vernieuwende denktank van de provincies Noord-Holland en Utrecht  die aan het werk gaat met casussen uit de praktijk. Het kan hierbij gaan om fortontwikkelingen, recreatieve verbindingen en bredere gebiedsontwikkelingen. Het Linie Expert Team bestaat op dit moment uit zestien experts, met acht verschillende disciplines. Daarnaast hebben we meegedaan aan de tender voor Fort Kudelstaart. Samen met Tenman en TopSail, gesteund door Vondel hotels, dienden we een nautisch concept voor Zeilfort Kudelstaart in. Helaas verloren we deze tender met een miniem verschil ten opzichte van de nummer 1. Miniem met de hoofdletter M dus. Best even balen.

Een fort… iets voor jou? 
Maar niet (lang) getreurd; want… er zijn nog genoeg forten over met potentie om succesvol herbestemd te worden. De  provincies Noord-Holland en Utrecht zetten zich enorm in om zijn als UNESCO ‘site holder’ verantwoordelijk voor het behoud van dit werelderfgoed. Wij weten de weg naar verschillende subsidies, kunnen goed een haalbare businesscase opzetten en een goed netwerk voor een verdere ontwikkeling. 

Heb jij belangstelling in het herontwikkelen van een fort? Zoek of weet je een locatie die hier uitermate geschikt voor is? Of heb je hulp nodig bij het verder brengen van jouw plannen? Wij helpen je graag! Bel of mail me: 06 55 83 29 52 / John@fundamentalconcepts.nl.


Van herbestemming tot industriele woontrend

Was het 10 jaar geleden nog strak en modern dat in alle woonbladen domineerde, alweer een aantal jaren is de industriële look er een die veel nagebootst wordt. Het gaat om het accentueren van ruwe, onbewerkte elementen zoals bakstenen muren en constructiedetails. Het gebruik van ruwe materialen zoals beton, glas en staal. Aangekleed met rauwe en diepe kleuren en industriële meubels zoals grootse fabriekslampen, lockerkasten, krukken en metalen werkbanken. Ook in 2017 nog steeds de woontrend. Die trouwens ontstaan is door het herbestemmen van oude gebouwen!

En waar wandel je live door deze trend heen? In Hamburg! Eind November gingen we een weekend naar Hamburg. Met bijna 2 miljoen inwoners de 2e stad en belangrijkste havenstad van Duitsland. De stad ligt aan de Elbe en heeft in de tweede wereldoorlog helaas veel historische gebouwen verloren. Gelukkig is zo’n 50% van de oude pakhuizen – met hun typische neogotische bakstenen een prachtig warm industrieel decor – bewaard gebleven. Zij liggen op eilandjes tussen de grachten en zijn gebouwd tussen 1883 en 1927 en vormen een stadje op zich: Speicherstadt. Sommigen nog in gebruik als opslag voor cacao, bulk, specerijen, oosterse tapijten of tabak, maar de meesten herbestemd tot galerie, museum, restaurant of warenhuis. Het ontwerp van de pakhuizen is van architect Carl Johann Christian Zimmermann en hoofdingenieur Andreas Meyer.

Speicherstadt is onderdeel van het stadsdeel Hafencity
Hier worden de voormalige havens herontwikkeld. Een van de vele stadsontwikkelingsprojecten en architectuurvoorbeelden in Hamburg. Waar andere herontwikkelde havens vaak woongebied zijn geworden, heeft Hamburg er voor gekozen de herontwikkeling te gebruiken om het stadcentrum te vergroten. Met maar liefst 40%. Ugh. Inderdaad, 40%! Een ambitieus plan met o.a. twee miljoen m2 nieuwbouw waaronder 5.500 woningen. ‘Hafencity Hamburg’. Dit plan werd in 2000 opgesteld door KCAP, het Nederlandse stedenbouwkundig/architectenbureau.

Hafencity leeft, Hafencity bruist!
Inmiddels kunnen we spreken van een succes. Hafencity leeft, Hafencity bruist! Het combineren van functies is hier gelukt: de woningen worden bewoond, grote internationale bedrijven hebben zich er gevestigd, scholen, winkels, cafes en restaurants zijn geopend. En ondanks dat we in Nederland een andere wooncultuur hebben (we willen het liefst begane grond en een tuintje) kunnen we veel leren van Hamburg. De appartementen zijn hoogwaardig en de binnenstedelijke mix zorgt voor een levendig stadsdeel.

Dit komt onder meer door de aanpak: zo is het gebied opgedeeld in zones waaraan bepaalde kwaliteiten en beperkingen zijn toegekend. Gecombineerd met een flexibele regelgeving genereert dit maximale vrijheid voor de programmatische invulling en het architectonisch ontwerp. Door in de deelgebieden functies te combineren, ontstaan stedelijke gemeenschappen die vierentwintig uur per dag functioneren. Het handhaven van de bestaande havenstructuur en het behoud van beeldbepalende elementen zoals kranen en kades, zorgt tegelijkertijd voor de nodige samenhang in het gebied. (Bron: archined.nl)

Maar er zijn in Hamburg zoveel meer inspirerende projecten!
Bijvoorbeeld Holzhafen. De zogenoemde “Perlenkette” (parelketen) is een reeks van architectuurprojecten in de vissershaven. Gelegen op een smalle en centraal gelegen locatie direct aan de rivier vind je hier een lange rij massieve gebouwen met open tussengebieden. Een voor een architectonische hoogstandjes.Bron: ASTOC

Zelf hebben we overnacht in Gastwerk Hotel Hamburg. In een voormalig gasfabriek op een herbestemd voormalig gasterrein. Een heerlijk designhotel in een prachtige industrieel omgeving.

Kortom: inspiratie op doen? Ga naar Hamburg!


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Landgoederen in het buitenland: gluren bij herbestemde buren

De vakantietijd is bijna voorbij… bijna iedereen is weer terug en (gewoon) aan het werk. Toch ben ik zelf nog even in de vakantiemood. En dus was ik aan het wegzwijmelen… bij landgoederen in het buitenland. Schreef ik vorig jaar nog over mooie herbestemde accommodaties in het buitenland, dit keer werd mijn aandacht getrokken door landgoederen die we kennen van het witte doek. Beetje ter lering, maar vooral ter vermaeck; even binnengluren op de (Hollywood) sets;)

DA

Highclere Castle: Downton Abbey
Met stip de succesvolste dramaserie van de laatste 10 jaar. Maar het mag ook wat kosten. Zo kostte het eerste seizoen een miljoen pond per aflevering. Het eeuwenoude Highclere castle doet dienst als set voor de serie. Bijzonder, want vaak wordt er voor dergelijke series op nagebouwde sets gefilmd.

Het landgoed ligt zo’n anderhalf uur van Londen en wordt bewoond door de eigenaren: graaf en gravin van Carnavon. Speciaal voor de makers van de hitserie hebben ze de deuren van het landoed geopend ‘om de rijke historie ook op het publiek over te brengen’. Met alle bijverschijnselen gedurende de opnamemaanden van dien. Zo struikelen ze regelmatig over apparatuur of acteurs. Maar ja, hier staat natuurlijk ook wat tegenover. Het Landgoed heeft haar deuren geopend voor het publiek; door de serie willen zoveel mensen het landgoed bezoeken dat je maanden van te voren een kaartje moet reserveren. Deze bezoeken zijn welkome inkomsten bron om het onderhoud van het landgoed te betalen. Een mooie win/ win dus en daarmee wat ons betreft een succesvolle herbestemming.

Hearst Castle
Hearst castle werd gebouwd voor de krantenmagnaat William Rudolph Hearst die het land van zijn vader erfde. Hearst had als droom om alle kastelen en paleizen die hij in zijn jeugd en tijdens zijn huwelijksreis in Europa had gezien erin te weerspiegelen. Om die droom te verwezenlijken werkte hij bijna 30 jaar samen met architect Julia Morgan. Vloeren, meubels en beelden zijn dan ook speciaal vanuit Europa ingevlogen.HC

Het landhuis werd tussen 1919 en 1947 gebouwd. Hearst overleed in 1951 – toen was het nog niet af – en schonk het landgoed aan de Hearst Corporation die het in 1957 schonk aan de staat California. Sindsdien stelt de staat de kunstcollectie er in tentoon voor publiek. Er is tijdens het populaire en waanzinnig gave rondje California ook niets vergelijkbaars te zien. Welk Landgoed heeft überhaupt een vliegveld, dierentuin, bioscoop, gotische bibliotheek en een zwembad? Een bezoekje waard dus! En ondanks dat een museum wellicht wat beperkt is, is het met zijn jaarlijkse miljoen bezoekers wat ons betreft toch een succesvolle invulling.

Filoli Dynasty
Filoli
Wie kent dit landhuis nog? Uit Dynasty! Filoli is een van de laatste landgoederen op het Schiereiland van San Francisco Ook de films George of the Jungle en The Game zijn voor een gedeelte gefilmd op Filoli. Ook dit landgoed is in handen van de Amerikaanse National Trust en doet en is opengesteld als museum.

Minolta DSCMentmore towers, Eyes wide shut
Dit 19e eeuwse landgoed isgebouwd voor de Rothschild familie. Het wordt gezien als een van de grooste landhuizen uit het Victoriaanse tijdperk. Het landgoed heeft dienst gedaan in diverse filmsets. Wat dacht je van “Eyes wide shut”, “Brazil”, “The Mummy returns”en “Johnny English” of “Batman returns”? Tegenwoordig is het het clubhuis van de 18-holes golfclub “the Rothschild Course and the Rosebery Course”. Dat is een keer wat anders. Wij willen daar best een keer een balletje slaan!

Hatfield house, The King’s Speech
HH
In 1611is dit prachtige landhuis gebouwd door Robert Cecil, de ‘First Earl of Salisbury and Chief Minister to King James I’. Je zou het kunnen (her)kennen van films als “Batman”, “V for Vendetta”, “The King’s Speech”, “Harry Potter and the Deathly Hallows”. Het huis is een populaire attractie omdat het diverse objecten in huis heeft van Queen Elizabeth I. Daarnaast heeft het een ontzagwekkende uitstraling, onder meer door de belangrijke schilderwerken en indrukwekkende ornamenten, meubels, tapijten en rijk beklede houten ‘Grand Staircase’. O en ook 170.000m2 indrukwekkend ingerichte tuinen. Tegenwoordig kun je er dineren, trouwen, event bezoeken of organiseren of het gewoon bezoeken. Keep it in mind;)

BPBlenheim Palace, Harry Potter
Blenheim Palace is eigendom van de 12th Duke en Duchess of Marlborough maar oorspronkelijk eind 17e eeuw gebouwd voor John Churchill als beloning voor zijn militaire verdiensten. Het is een van de mooiste landhuizen van Groot-Brittanie en staat tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kent het misschien wel. Uit Harry Potter and the Order of Phoenix, The Young Victoria  of The Avengers bijvoorbeeld. Met prachtige staatskamers, een indrukwekkende bibliotheek en een indrukwekkende collectie portretten, meubilair en wandtapijten is het een kijkje waard. Bovendien is het erg kindvriendelijk en rijdt er bv een minitreintje over het terrein, is er een doolhof, een vlindertuin en speeltuin. Kijk, dat is nog eens een mooie erfgoedherbestemming  tot gezinsattractie. Dus ook een plek op de lijst verdiend!

Hebben jullie nog landgoederen die een vermelding waard zijn en die hier ab-so-luut in genoemd hadden moeten worden? Of heb je voorbeelden van bekende herbestemde landgoederen in Nederland? Laat het ons weten! We duiken er graag in!


Van florerend kloosterleven naar herbestemde kloosters

Sinds de eeuwwisseling worden veel kloostergemeenschappen in NL gesloten. Na een periode van vergrijzing en dalende animo is het instandhouden ervan niet meer reëel.

Ooit floreerde het Nederlandse kloosterleven het hoogste aantal kloosterlingen ooit rond 1960. Nederland heeft dan wereldwijd – in absolute getallen – het hoogste aantal missionarissen, bijna 50.000 Nederlanders behoren dan tot een kloostergemeenschap.

Fotograaf: Wiel van der Randen

Fotograaf: Wiel van der Randen

In 2012 zijn dat er nog 6000, in 150 kloosters. VolZin voorspelt dat er tot 2022 nog ongeveer 1200 kerken zullen sluiten (Over de herbestemming van kerken schreven wij al eerder) en dat er van de ca 150 kloosters in 2017 – 2022 nog slechts tien tot vijftien door religieuzen bewoonde kloosters overblijven, zoals in Egmond, Zundert, Tilburg, Arnhem en Doetinchem.


Over BOEi
Om het verval onder kerken en kloosters tegen te gaan was 2008 ‘Jaar van het Religieus Erfgoed’. Samen met de Stichting Behoud en Herbestemming Religieus Erfgoed (BHRE) is BOEi in 2008 begonnen met het restaureren en herbestemmen van religieuze monumenten. BOEi is een ondernemende organisatie zonder winstoogmerk en heeft de ambitie een oplossing te vinden voor het maatschappelijke vraagstuk van het leegkomende erfgoed.  BOEi richt zich op industrieel, agrarisch en dus religieus erfgoed. De eerste resultaten zijn inmiddels opgeleverd en bieden zicht op eenmooie toekomst voor het kerkelijk erfgoed van Nederland.

Klooster Elsendael Boxmeer

Klooster Elsendael Boxmeer

Als het gaat over de herbestemming van religieus erfgoed zijn er talloze interessante mogelijkheden. Er zijn natuurlijk mensen die ervan dromen om te wonen in een kerk, maar ook een klooster dat dienst doet als kantoorruimte komt regelmatig voor. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos, waarbij er altijd op een respectvolle wijze wordt omgegaan met  het verleden van een monument en de band met de omgeving. (Bron: BOEi.nl)


Aan de slag met Landgoed Monnikenberg: De Stad Gods
Landgoed Monnikenberg is hier een voorbeeld van. Dit landgoed is een klooster in Hilversum, in eigendom van BOEi. In het Masterplan Monnikenberg staat beschreven hoe zorgpark, wonen, landgoed en natuur worden ontwikkeld. In de directe omgeving wordt een bovenregionaal innovatief zorgpark ontwikkeld. Onder andere ziekenhuis Tergooi wordt vernieuwd. Aan de oostkant van Landgoed Monnikenberg, omringt door de natuur in bezit van Het Goois Natuur Reservaat, ligt het klooster de Stad Gods. Het klooster werd gebruikt door de zusters

Bron: BOEi

Bron: BOEi

Augustinessen, inmiddels woont een deel van de zusters in de naastgelegen verbouwde boerderij. Als BOEi brengen we de verschillende exploitatiemogelijkheden in kaart, variërend van particuliere bewoning, kantoor tot zorginstelling. Een nieuwe bestemming voor het klooster moet – vanzelfsprekend –  in harmonie zijn met het omliggende natuurgebied.

Trots ben ik dat ik vanaf 1 april 2016 opdrachten voor BOEi mag doen en mee mag bouwen aan het herontwikkelen van erfgoed, waaronder Landgoed Monnikenberg.


 

Werken wordt weer fun op Lage Weide

De afgelopen 2 jaar heb ik als projectmanager – in opdracht van Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU) – gewerkt aan drie projecten op bedrijventerrein Lage Weide te Utrecht. Van deze projecten is zowel de aankoop, planontwikkeling als uiteindelijk de financiering door OMU tot stand gekomen.

Gisteren werden de plannen gepresenteerd voor de ontwikkeling van een AtoomCampus met grote ontmoetingstuin. Vastgoedjournaal was erbij: Lage Weide Vastgoedjournaal

 2016-01-26 13_52_06-Lage Weide Vastgoedjournaal.pdf - Adobe Reader

Paleis Soestdijk wordt geen internationaal hippisch centrum

Eind oktober dienden wij ons ‘Vorstelijk Beleven’ concept in: Hippisch Paleis Soestdijk. 

Schermafbeelding 2015-12-22 om 21.46.56
Hippisch Paleis Soestdijk: Een landgoed met een koninklijke geschiedenis. Een landgoed met dierbare herinneringen bij veel Nederlanders. Een landgoed met allure. Bovendien cultureel erfgoed. Dat moet bewaard blijven. Maar wel zonder een conserverend museum te worden.

Ons concept (in het kort)
Hippisch Paleis Soestdijk is – in onze beleving – dan ook een thema dat past als een (wax)jas. Denk je immers aan het koninklijk huis, aan prinsen en prinsessen, dan denk je al snel aan hofdames, jurken, de jacht, luxe, koetsen en natuurlijk paarden. Denk je aan Paleis Soestdijk, met Juliana en Bernard als haar laatste bewoners, dan denk je ook aan ongedwongen, modern en toegankelijk. Juliana wilde immers haar kinderen een ‘gewone’ jeugd geven. Weet u het nog? We schrijven vlak na de terugkeer van het Koninklijk Huis na jaren van ballingschap: “Op 3 en 4 augustus 1945 deden de prinsesjes Beatrix, Irene en Margriet mee aan massale kinderspelletjes in de voortuin van Paleis Soestdijk. Ze genoten van een goochelvoorstelling en maaktSchermafbeelding 2015-12-22 om 21.59.35en een rondritje in de cadeau gekregen ponywagen met pony.” Een thema dus, met allure, maar wel met de (paarden)voetjes op de grond. Stijlvol zonder hautain te zijn. Toegankelijk zonder plat te zijn. Historie zonder stoffig te zijn. Van sportpaard tot boerenpaard. Een must voor jong en oud om te bekijken en te ervaren. Een vorstelijke beleving!

Invulling
Hoe kan dit beter dan het paleis en overige monumenten in stand te houden, het landgoed te verlevendigen met een event-locatie, en een nieuw hippisch centrum toe te voegen op het landgoed. Hiermee kan het een landelijk ontmoetingscentrum worden met internationale allure. Centraal staat het hippische belevingsconcept. Hierbij voelen gezinnen zich thuis door de toegankelijkheid en diversiteit, jongeren door de indrukwekkende ambiance, ouderen door de sfeer van weleer en de ‘upper class’ door gebruik te kunnen maken van bijzondere luxe. Een concept dat ruimte biedt voor een beleving door het park heen maar ruimte laat voor flexibele invulling hiervan. Een thema met maximale mogelijkheden door een optimale combinatie van functies.

Schermafbeelding 2015-12-22 om 21.59.45Functies
In een cooperatie werken verschillende exploitanten samen. Een kenniscentrum, museum, een (dependance van) een opleidingsinstituut. Medische begeleiding, therapieën en trainingen. Opleiding, fokkerij, en trainingscentrum. Fairs, braderieën, Jazznights en thema-avonden. Kinderfeestjes en elitefeestjes. Speciaalzaken en specialisten. Huwelijksvoltrekkingen en grootschalige events. Wedstrijden en competities. Voor iedereen met een hart voor paarden. Al weet hij dat misschien nog niet eens.


Helaas werd dit concept het niet. Samen met ons dienden nog 119 een concept in. 21 december jl ontvingen we een afwijzingsbrief. Van de 120 ingediende ideeën over de toekomst van paleis Soestdijk zijn er nog vier over. De geselecteerde concepten zijn de volgende:

 • ‘Eden Soestdijk’: een grote, botanische tuin. Op het terrein komen twee grote kassen, het paleis wordt een tentoonstellings- en ontmoetingscentrum.
 • Ook Made By Holland wil van het paleis een museum maken, maar dan één dat ‘de kracht en competenties van het Nederlandse bedrijfsleven (inter)nationaal onder de aandacht brengt’.
 • Internationaal Handelshuis: een ontvangstlocatie, onder meer voor handelsmissies en staatsbezoeken.
 • Nationaal Ensemble; een soort koninkrijksmuseum. In het paleis zelf komt dan ruimte voor verhalen uit het verleden van het Koninkrijk der Nederlanden, voor informatie over de toekomst wordt een nieuw, interactief paviljoen gebouwd.

De provincie Utrecht, de gemeenten Soest en Baarn en het Rijksvastgoedbedrijf geven de vier initiatiefnemers 100.000 euro om hun plannen verder uit te werken (Bron: NOS).

Ons plan heeft het dus helaas niet gered. Toch zijn wij enorm trots op het idee, de uitwerking en de samenwerking die we met een team Werklogo_01avan professionals en specialisten op hun vakgebied tot stand hebben gebracht. Namelijk VOF Hippisch Paleis Soestdijk, bestaande uit Kranendonk Experience (ontwikkelt, produceert en exploiteert belevingswerelden rond merken en thema’s),  Plein06 (creatief ontwerpbureau) en Venema restauratie (restauratie aannemer) en natuurlijk Fundamental Concepts. Benieuwd? Stuur ons een mail voor nadere informatie!


 

 

Onze top 5 boekhandels van NL: succesvolle herbestemmingen!

Nederland is het land met wereldwijd de hoogste boekwinkeldichtheid. Maar de branche heeft het moeilijk: de omzet is tussen 2007 en 2012 met 20 procent gedaald, eveneens het aantal winkels (nog 1000 in 2007).  Toch zijn er een aantal boekhandels die tegen deze neerwaartse trend in gaan: die zich onderscheiden en succesvol blijken. Jaarlijks verschijnen lijstjes met de mooiste boekhandels. En daar viel ons oog op. Wat viel ons op? De beste en meest goedlopende boekhandels zitten vaak hele gave herbestemde locaties! Wij hebben daarom ons eigen NederlanBron: https://www.google.nl/search?q=boekhandel+dominicanen&hl=nl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAmoVChMIodTjksaDyQIVjTweCh1jHwOE&biw=1024&bih=561#imgrc=lGaaMoDC6uhlfM%3Adse lijstje samengesteld.

De criteria die wij benoemd hebben voor een succesvolle herbestemming gaan voor deze boekhandels overigens vrijwel allemaal op. Zo zijn ze altijd gelegen op toplocaties in steden, in prachtig gerestaureerde historische gebouwen, betreft het veelal een combinatie van functies en versterkt de “oude” functie de nieuwe functie. Ging je vroeger naar de boekhandel om een boek te kopen, tegenwoordig kun je hier gerust heen om een goede cappuccino te drinken en even weg te dromen of je te laten inspireren. Wel leuk natuurlijk als je daarna toch nog even een boek aanschaft. Daarnaast laten deze boekhandels op de betreffende locatie zien ook financieel op de lange termijn te kunnen bestaan. Stuk voor stuk prachtige concepten!

 1. Boekhandel Dominicanen
  In Maastricht staat de mooiste boekhandel ter wereld, aldus de Britse krant The Guardian. “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”. Boekhandel Dominicanen: een prachtige boekhandel in een 700 jaar oude Dominicaner kerk. Haar imposante uitstraling en oneindige assortiment overweldigen je. Je kijkt hier je ogen uit. Ze hebben hier overigens niet alleen boeken maar ook muziek, een volle evenementenkalender en een Coffee lovers vestiging.


 2. Waanders in de Broeren
  Ook eenWaanders-In-de-Broeren-Book-Store-by-BK-Architecten-4 prachtige boekhandel in de eeuwenoude herbestemde Broerenkerk . Je kunt hier terecht, naast boeken, voor cadeauartikelen, luxe schrijfwaren, muziek en films, kook-, kinder-, reis- en tuinaccessoires. Maar ook voor haar mooie collectie wijnen, een brasserie en een lezing of tentoonstelling. Bijzonder in deze kerk is de aanwezigheid van het orgel, dat nog af en toe voor een concert gebruikt wordt.


 3. Bek Boeken te Veghel ibekboeken_binnenhiphap-715x408s de uitzondering van onze lijst: niet gevestigd in een historisch pand, maar zij blinkt uit in het creëeren van een authentieke sfeer van weleer. Ze is beroemd om haar oud-Engelse inrichting en ‘Sixtijnse kapel’ (een enorme plafondschildering op de afdeling schildermaterialen). Een rustieke boekhandel met houten vloeren, een gezellige brasserie, enorme kasten vol boeken en cadeauartikelen. Je waant je direct enkele eeuwen terug. Wij rekenen hem dan ook goed!

 4. Donner (Rotterdam)
  In 2014 verbouwde boekhandel Donner het voormalig ABN AMRO gebouw aan de Coolsingel tot boekhandel. Ze begonnen hier tijdelijk via een ‘zakelijke anti-kraak’ constructie; zij moesten na het failiisement van Polare hun locatie verlaten. Maar dankzij investeerders en crowdfunding kon zij in sDonner_Rotterdam_01amenwerking met onderhuurders cafe, muziekwinkel en antiquariaat Looijestein een doorstart maken. Het resultaat is een enorme boekenwinkel in het Rijksmonument uit 1946 aan de Coolsingel met de voormalige kluis omgebouwd tot een uniek theater. En het gaat goed! Ze gaat zelfs uitbreiden: naar verwachting is zij in 2018 met 3,700 m2 wederom de grootste boekhandel van Nederland.


 5. Scheltema Amsterdam
  Scheltema werd in 1853 opgericht door Jacobus Hendrik Scheltema en groeide daarna uit tot een van de grootstscheltema-1-le boekhandels van Nederland. Maar ook Scheltema in Amsterdam werd gesloten na het faillissement van Polare. Novomedia nam het over en de winkel keerde terug op het Rokin, daar waar ze vlak na haar opening ooit gevestigd was. Hier moet je zijn voor het grootste aanbod boeken in de regio; zowel nieuw, tweedehands als ramsj (boeken die tegen afbraakprijzen op de markt gebracht worden: het zogenaamde modern antiquariaat). O, en natuurlijk voor overheerlijke koffie (terwijl de kinderen zich uitstekend vermaken in de speelhoek)!

 

 

 

 

Bronnen: Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Boekhandel

Rtl nieuws http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/opkomst-internet-20-minder-boekwinkels

Scheltema.nl

 

Mijn liefde voor Soestdijk

soestdijkMijn liefde voor Soestdijk
Mijn opa (Egbert Holtrust) woonde in het plaatsje Soestdijk. In 1928 zag hij bij een relatie een aromaflesje op de tafel staan. “Dat is nou echt wat voor jou” zei de relatie. Mijn opa ging erachteraan en kreeg van de Duitse fabrikant de alleenvertegenwoordiging in Nederland en begon met de verkoop van de aroma. Dit liep al snel zo goed dat hij zijn assortiment ging uitbreiden met soepen die hij in een schuur bij de woning in Soestdijk vervaardigde.

Dat idee liep in de13082 soep..
Helaas werd de geur in de omgeving niet zo gewaardeerd. ‘S-avonds is er wel eens bezoek van de politie geweest met klachten van buurtbewoners, waaronder de koningin.. (bron: Sporen volgen, de geschiedenis van de familie Holtrust)

Hoe vaak heb ik deze anekdote wel niet gehoord? Heel vaak. Te vaak, vond ik toen. Niet vaak genoeg, denk ik nu (mijn vader overleed in ’99). Maar misschien begon zo wel mijn fascinatie voor Soestdijk…

Oproep herbestemming Paleis Soestdijk
Toen op 9 juli 2015 Minister Blok een oproep deed tot voorstellen voor de herbestemming van Paleis Soestdijk was mijn interesse dan ook snel gewekt. En alsof het zo moest zijn had ik vrijwel direct een idee voor dit paleis met haar immense terrein. Bovendien was John net sinds 1 juli gestopt met zijn baan om zich volledig op Fundamental Concepts te richten. Was dit niet een perfecte kans om ervaring op te doen met een dergelijke pitch? Maar ja, zijn we daarvoor niet te klein? Hebben we voldoende expertise? Natuurlijk wel als we het samen doen met de juiste partijen! John heeft immers een breed netwerk en kent vast de juiste personen om samen een sterk team mee te vormen.

Van idee naar concept
Een belrondje naar de volgens hem perfecte partners leverde een 100% score op. Plein06 (creatief ontwerpbAfbeelding1ureau) en Venema restauratie waren direct enthousiast en ook Kranendonk Experience Company (ontwikkelt, produceert en exploiteert belevingswerelden rond merken en thema’s) haakte snel aan. We zijn enthousiast van start gegaan en hebben we ons idee uitgewerkt en vormgegeven, rekening houdend met de 5 succesfactoren die wij stellen voor succesvolle herbestemming.

Meedoen is belangrijker dan winnenIMG_4162
Vanochtend is het resultaat ingediend. 16 November volgt de uitslag. De drie à vier meest geschikte ideeen worden geselecteerd voor verdere uitwerking. Helaas kunnen we over ons idee nog niets zeggen. Onze mond houden en nagelbijten dus voorlopig. Maar wat de uitslag ook zal zijn; in dit geval geldt echt: meedoen is belangrijker dan winnen. De lering en ervaring die wij hebben opgedaan om samen met onze partners ons voorstel tot de invulling voor de herbestemming van Paleis Soestdijk op te leveren is sowieso de journey waard geweest. De samenwerking heeft geleid tot inspiratie en wat ons betreft een zeer gedegen en goed product. Dus wie weet…

Hoe het verder ging met de soepfabriek?
Het huis werd inmiddels ook te klein dus verhuisde mijn opa met zijn gezin naar Amersfoort en ging op zoek naar een geschikte locatie om een echte fabriek te gaan bouwen. Dit werd Harderwijk: de FINO Soepfabriek, later California soepen (in 1999 overgenomen door Struik). In de oorlog zou hier nog geschiedenis worden geschreven. In de hongerwinter van 44/45 werd hier namelijk soep uitgedeeld aan honderdduizenden mensen die tijdens hun zoektocht naar eten hier langskwamen. Op internet zijn hier nog diverse anekdotes over te vinden en op 4 augustus is hier in Harderwijk een plaquette ter nagedachtenis voor onthuld. In 1967 kreeg mijn vader – J.M. Holtrust – de leiding over de fabriek.california fabriek


Van lastpak naar creatieve broedplaats

Een creatMyversionofevent.nlief concept met een combinatie van meerdere functies, in een monumentaal pand op een goede locatie en dankzij verschillende partijen en support van de gemeente tot stand gekomen. Onze 5 succesfactoren voor #herbestemming zijn in dit project optimaal benut. We spreken dan ook van een succesprojBoeiect: de Cereolfabriek in Utrecht.

De voormalige Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol (1908) opende eind oktober haar deuren met een nieuwe bestemming: cultuurcluster. Ontmoeten staat hier centraal. Zo worden er muzieklessen en andere cursussen gegeven door kunsteBoei3naars uit de wijk.

Een cursuscentrum, gymzaal, school, bibliotheek, theaterzaal en nog veel meer. Veroorzaakte de fabriek in het verleden nog geluid- en stankoverlast waardoor de gemeente hem in 2001 uitkocht? Tegenwoordig is de Cereolfabriek een creatieve ontmoetingsplek en bruisende buurtverbinder!


BOEi, de Nationale Maatschappij tot Behoud, OntwiBoei2kkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed heeft het gebouw gerestaureerd en herbestemd en is eigenaar van het gebouw. De herbestemming van Cereolfabriek is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, BankGiro Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Heinfonds, VSBfonds, Blauwhoed, Heijmans en het Energiefonds Utrecht

Bronnen: Herbestemming.nu, Boei, NRP.


 

Een Landgoed in ontwikkeling

IMG_5305

Mijn kennismaking met Landgoed Huis Sevenaer
Alweer 8 jaar geleden is het dat ik – toen als adviseur bij D3 – mij bezig mocht gaan houden met ‘een landgoed in Zevenaar’. Het bleek Huis Sevenaer te zijn. Een landgoed met een prachtige kasteelboerderij maar met een enorme onderhoudsachterstand. Met een schitterende potentie, maar met een complex vraagstuk om in de toekomst zelfstandig rendabel te kunnen zijn. Al snel raakte in verslingerd aan dit landgoed; haar uitstraling, haar historie, de groep toegewijde betrokkenen en vrijwilligers en bovenal een vraagstuk herbestemming pur sang…


De start: het leggen van een fundament
De eerste periode (fase 1) stond in het teken van het oplossen van conflicten en het herstel van de relatie met de gemeente en betrokkenen in de omgeving: het leggen van een fundament om een nieuwe toekomst op te bouwen. Maar ook om een visie te ontwikkelen en hiervoor de financiële middelen (subsidies) voor te realiseren.IMG_5306


Sociale verbinder in de Liemers
In de tweede fase hebben we deze visie verder uitgewerkt. Ook gingen in 2012 de herstelwerkzaamheden van start met 3 renovatieprojecten en zochten we naar de juiste partners om samen van Landgoed Huis Sevenaer een sociale verbinder in de Liemers te maken.


De eerste resultaten
Inmiddels bevinden we ons in de derde fase, met de eerste resultaten en opleveringen. Zo werd het Polderhuis opgeleverd en gingen we van start met onze nieuwIMG_5304e Tuinders, Fenna en Martijn. We hebben ons vrijwilligersprogramma geprofessionaliseerd onder leiding van Taco Ijzerman. Michiel Beltman startte met de Landgoedwinkel en op 12 februari vindt de opening van zijn restaurant  Eet-Lokaal plaats. De definitieve plannen voor de Landgoedwinkel en de Bed en Breakfast hebben ook hun plek gevonden. De uitvoering hiervan begint in april.


Bron: Gelderlander

Bron: Gelderlander

Bouwen met energie
We zijn er nog lang niet: er ligt nog genoeg (herstel)werk in het verschiet. Maar er is al veel veranderd. Ook ben ik zelf al een paar jaar niet meer werkzaam bij D3. In 2012 ben ik samen met Jojanneke Fundamental Concepts begonnen. Erg blij ben ik, dat we vanuit Fundamental Concepts dit prachtige Landgoed mogen blijven adviseren en dat we nu de resultaten kunnen zien.

imageHelaas maakt de Jonkheer dit niet meer mee. Ik ben erg dankbaar hem nog persoonlijk gekend te hebben en met zijn passie voor dit Landgoed ‘besmet’ te zijn geraakt. Want dit project geeft energie: we zijn echt aan het bouwen!

Kijk voor een impressie dit filmpje. 

Schermafbeelding 2015-02-01 om 14.20.10