Tagarchief: windmolens

Zo gaat de molen, de molen, de molen, zo gaat de molen, de moholen..

Zo gaat de molen, de molen, de molen, zo gaat de molen, de moholen..
Zo gaan de wieken, de wieken, de wieken, zo gaan de wieken, de wiehieken..

Wereldwijd staat ons landje bekend om haar molens: als symbool voor onze strijd tegen het water en voor ons typische polderlandschap. Molens zijn monumenten van techniek en economische ontwikkeling, maar ook van herinnering en nostalgie. De oorspronkelijke functies van molens zijn dan wel overgenomen door elektrisch aangedreven maalderijen, de cultuurhistorische waarde van molens is voor ons land ongekend. Ons vlakke landje is niet voor te stellen zonder dit markante beeldmerk: een positieve verbinder van natuur, landschap en monumenten.

En zijn we niet allemaal opgegroeid met dit oud hollandsche liedje? 


78% van de molens gaat niet meer..

Maar liefst 10.000 windmolens stonden er in de 19e eeuw in ons land. Momenteel zijn dat er nog 1.191. Ook al lijken de beeldbepalers vanzelfsprekend in ons landschap: om ze te bewaren is professionele aandacht en financiële ondersteuning nodig. De overheid onderkent het belang van molens als cultuurdragers: voor Nederlanders en voor toeristen. Dat gebeurt met subsidie, kennisopbouw, praktische advisering en door richting te geven aan de behoudspraktijk (www.cultureelerfgoed.nl). Maar om ze duurzaam zelfstandig te maken komt ook herbestemming om de hoek kijken. Het is financieel en functioneel niet altijd mogelijk om monumenten onveranderd in stand te houden. In bepaalde gevallen kan herbestemming het gebruik van een monument bevorderen en de positie ervan in de maatschappij versterken. Het bevorderen van herbestemming is daarom eenvan de pijlers van de modernisering van het monumentenbeleid.

 


Factoren van belang voor succesvolle herbestemming:

  • de monumentale waarde van de molen
    (bouwhistorie, binding molen en omgeving)
  • de historische waarde
    (functie, type, oorsprong, economische functie)
  • architectuur en kunsthistorische waarden
  • situationele waarden (wat is de locatie van de molen)
  • bouwkundige staat
  • gaafheid, herkenbaarheid en zeldzaamheid

Inspirerende voorbeelden

Vanzelfsprekend wordt de herbestemming van molens beperkt door de karakteristieke vorm van de molen. Toch zijn er mogelijkheden genoeg om hier creatief mee om te gaan. Op 11 en 12 mei was het nationale molendag: de dag die mensen de kans geeft kennis te maken met nog meer molens. Ook dit jaar zijn deze dagen weer goed bezocht. Gelukkig zijn heel veel molens het gehele jaar te bezoeken.

Enkele inspirerende voorbeelden op een rij:
In Molen Hunsingo (Restaurant In de Molen) kun je eten op hoog niveau! Een unieke ervaring is het om te overnachten in één van de logementen op de maal-en graanzolder van de molen. Op de eerste verdieping bevindt zich van oorsprong de graanzolder. Vroeger werd daar meel en graan opgeslagen. De tweede verdieping van de molen is de maalzolder waar het meel, afkomstig vanaf de bovengelegen steenzolder, in zakken werd opgevangen.

Molen Schoonoord is een voormalig korenmolen waarvan de geschiedenis wordt gekenmerkt door branden. Toch is hij steeds gerestaureerd en wordt hij tegenwoordig bewoond door een Pianohandel.

In De Molenvliet kun je even helemaal tot rust komen. Deze afgeknotte molen is herbestemd tot vakantiewoning.

Molen en pakhuis De Hoop in Breda herbergt tegenwoordig een winkel, appartement en dierenartsenpraktijk.

Pannenkoekenrestaurant en zalencentrum Molen de Zwaluw: een bijzonder sfeervol restaurant in een mooi restaureerde molen: je kunt hier terecht voor bruiloften, jubilea of vergaderingen, het is allemaal te zien op hun professionele website.

Kortom: net als voor kerken geldt ook voor molens: ik geloof er in!
Beeldbepalende objecten met historische waarde: en vooral Herbestemmingsmogelijkheden genoeg!