Tagarchief: uniek

Onze top 5 boekhandels van NL: succesvolle herbestemmingen!

Nederland is het land met wereldwijd de hoogste boekwinkeldichtheid. Maar de branche heeft het moeilijk: de omzet is tussen 2007 en 2012 met 20 procent gedaald, eveneens het aantal winkels (nog 1000 in 2007).  Toch zijn er een aantal boekhandels die tegen deze neerwaartse trend in gaan: die zich onderscheiden en succesvol blijken. Jaarlijks verschijnen lijstjes met de mooiste boekhandels. En daar viel ons oog op. Wat viel ons op? De beste en meest goedlopende boekhandels zitten vaak hele gave herbestemde locaties! Wij hebben daarom ons eigen NederlanBron: https://www.google.nl/search?q=boekhandel+dominicanen&hl=nl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAmoVChMIodTjksaDyQIVjTweCh1jHwOE&biw=1024&bih=561#imgrc=lGaaMoDC6uhlfM%3Adse lijstje samengesteld.

De criteria die wij benoemd hebben voor een succesvolle herbestemming gaan voor deze boekhandels overigens vrijwel allemaal op. Zo zijn ze altijd gelegen op toplocaties in steden, in prachtig gerestaureerde historische gebouwen, betreft het veelal een combinatie van functies en versterkt de “oude” functie de nieuwe functie. Ging je vroeger naar de boekhandel om een boek te kopen, tegenwoordig kun je hier gerust heen om een goede cappuccino te drinken en even weg te dromen of je te laten inspireren. Wel leuk natuurlijk als je daarna toch nog even een boek aanschaft. Daarnaast laten deze boekhandels op de betreffende locatie zien ook financieel op de lange termijn te kunnen bestaan. Stuk voor stuk prachtige concepten!

 1. Boekhandel Dominicanen
  In Maastricht staat de mooiste boekhandel ter wereld, aldus de Britse krant The Guardian. “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”. Boekhandel Dominicanen: een prachtige boekhandel in een 700 jaar oude Dominicaner kerk. Haar imposante uitstraling en oneindige assortiment overweldigen je. Je kijkt hier je ogen uit. Ze hebben hier overigens niet alleen boeken maar ook muziek, een volle evenementenkalender en een Coffee lovers vestiging.


 2. Waanders in de Broeren
  Ook eenWaanders-In-de-Broeren-Book-Store-by-BK-Architecten-4 prachtige boekhandel in de eeuwenoude herbestemde Broerenkerk . Je kunt hier terecht, naast boeken, voor cadeauartikelen, luxe schrijfwaren, muziek en films, kook-, kinder-, reis- en tuinaccessoires. Maar ook voor haar mooie collectie wijnen, een brasserie en een lezing of tentoonstelling. Bijzonder in deze kerk is de aanwezigheid van het orgel, dat nog af en toe voor een concert gebruikt wordt.


 3. Bek Boeken te Veghel ibekboeken_binnenhiphap-715x408s de uitzondering van onze lijst: niet gevestigd in een historisch pand, maar zij blinkt uit in het creëeren van een authentieke sfeer van weleer. Ze is beroemd om haar oud-Engelse inrichting en ‘Sixtijnse kapel’ (een enorme plafondschildering op de afdeling schildermaterialen). Een rustieke boekhandel met houten vloeren, een gezellige brasserie, enorme kasten vol boeken en cadeauartikelen. Je waant je direct enkele eeuwen terug. Wij rekenen hem dan ook goed!

 4. Donner (Rotterdam)
  In 2014 verbouwde boekhandel Donner het voormalig ABN AMRO gebouw aan de Coolsingel tot boekhandel. Ze begonnen hier tijdelijk via een ‘zakelijke anti-kraak’ constructie; zij moesten na het failiisement van Polare hun locatie verlaten. Maar dankzij investeerders en crowdfunding kon zij in sDonner_Rotterdam_01amenwerking met onderhuurders cafe, muziekwinkel en antiquariaat Looijestein een doorstart maken. Het resultaat is een enorme boekenwinkel in het Rijksmonument uit 1946 aan de Coolsingel met de voormalige kluis omgebouwd tot een uniek theater. En het gaat goed! Ze gaat zelfs uitbreiden: naar verwachting is zij in 2018 met 3,700 m2 wederom de grootste boekhandel van Nederland.


 5. Scheltema Amsterdam
  Scheltema werd in 1853 opgericht door Jacobus Hendrik Scheltema en groeide daarna uit tot een van de grootstscheltema-1-le boekhandels van Nederland. Maar ook Scheltema in Amsterdam werd gesloten na het faillissement van Polare. Novomedia nam het over en de winkel keerde terug op het Rokin, daar waar ze vlak na haar opening ooit gevestigd was. Hier moet je zijn voor het grootste aanbod boeken in de regio; zowel nieuw, tweedehands als ramsj (boeken die tegen afbraakprijzen op de markt gebracht worden: het zogenaamde modern antiquariaat). O, en natuurlijk voor overheerlijke koffie (terwijl de kinderen zich uitstekend vermaken in de speelhoek)!

 

 

 

 

Bronnen: Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Boekhandel

Rtl nieuws http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/opkomst-internet-20-minder-boekwinkels

Scheltema.nl

 

Tijdelijke #herbestemming #Polderhuisdiner: aftrap voor een mooie toekomst!

BZxnNDjIIAAMEcAEen Landgoed dat je raakt..
Al vaker hebben we er over geschreven: Landgoed Huis Sevenaer. In 2008 werd ik zakelijk betrokken bij het Landgoed en al snel werd het een van onze grootste projecten. Maar kunnen we nog spreken van een ‘project’? Wie bij het Landgoed betrokken is, is geen ‘ gewone’ adviseur, medewerker, bewoner of klant: het Landgoed gaat onder je huid zitten. Je wordt al snel een ‘vriend’ van het Landgoed. Een vriendschap voor het leven. Dat is niet uit te leggen, dat is een gevoel..


Duurzaam herstel en economische zelfstandigheid zijn het doe
Nu, in 2013, begint de toekomst van het Landgoed vorm te krijgen. Er ligt een stapsgewijze ontwikkelingsvisie, onderbouwd met een eerste businessplan voor het Polderhuis. Centraal staat het duurzame herstel van het Landgoed, waarbij duurzame productie van voedsel, herstel van de gebouwen en nieuwe duurzaam economische functies in samenhang met de omgeving worden nagestreefd. Zodat het landgoed in de toekomst economisch zelfstandig functioneert als cultuur-en natuurhistorisch centrum van de Liemers.


Hoe het verder gaat
De herstelwerkzaamheden op Landgoed Huis Sevenaer zijn nog in volle gang, maar afgelopen zomer werd al de restauratie van de veestal, het Polderhuis en de binnenplaats opgeleverd. Er is al de landgoedwinkel, die biologische producten van het landgoed verkoopt. Het Polderhuis krijgt een nieuwe functie, die past binnen het karakter van de Middeleeuwse kasteelboerderij. Nieuwe `tuinders gaan verder met de tuinderij. Een theeschenkerij zal in 2014 zijn intrede doen: een toegankelijke maar unieke ontmoetingsplek met een prachtig terras op de binnenplaats.


1395188_766777246680993_1790462355_n

Een passende aftrap; een uniek event
Atelier de Beleving wilde graag een bijzondere avond organiseren op het Landgoed. Op 23 en 24 november vond dit unieke event plaats: het Polderhuisdiner. In het herstelde – maar nog niet ingerichte – polderhuis werd pragmatisch en doortastend een dinerzaal ingericht met de sfeer van weleer. Betrokkenen van het Landgoed, waaronder uw blogger – gaven een rondleiding en een kijkje ‘in de keuken’ . Achter de schermen werd ondertussen in de échte authentieke – lees sterk verrouderde – keuken hard gewerkt aan het 3-gangen diner. Na de rondleiding werd er door Atelier de Beleving een menu geserveerd van mooie streekproducten, geïnspireerd op een menukaart uit 1898. @BasElfrink, een van de voormalig krakers vertelde tijdens het diner over de kraakperiode in 1981, de kraak die uiteindelijk de redding van Het Landgoed zou betekenen. Terwijl de violiste op de achtergrond het geheel opluisterde genoten de aanwezigen van het meer dan 100 jaar oude bruiloftsmaal.


BZxrwCkIUAAVALv

Een succesvolle tijdelijke herbestemming als voorbode voor de toekomst?
We kijken dan ook terug op een onvergetelijk avond: een voorbeeld van een perfect passend initiatief met dát wat het Landgoed wil bereiken: mensen en historie op authentieke wijze verbinden. En dit alles was nooit gelukt zonder het mooie initiatief van @atelierbeleving, de medewerking van het Landgoed en de inzet van alle ‘vrienden’  van het Landgoed

Wil je meer weten over het Landgoed?
Hier lees je er meer over, of natuurlijk op de website van Landgoed Huis Sevenaer zelf.
Wil je ook een keer een bijzonder evenement organiseren? Bij Atelier de Beleving ben je aan het juiste adres!