Tagarchief: Landgoed

Fort Rijnauwen

Positionering en herontwikkeling Fort Rijnauwen
In opdracht van de Provincie Utrecht en Staatbosbeheer, 2017 – heden.

Als onderdeel van het Linie Expert Team van de provincies Noord-Holland en Utrecht als projectleider een adviesrapport opgesteld voor de herontwikkeling en positionering van Fort Rijnauwen. Een prachtig fort naast  landgoed Amelisweerd, een groen gebied grenzend aan Utrecht en het Utrecht Science Park. Het betreft een fort van bijna 31 ha en is daarmee één van de grootste forten van Nederland.

Meer lezen over Fort Rijnauwen?


Landgoederen in het buitenland: gluren bij herbestemde buren

De vakantietijd is bijna voorbij… bijna iedereen is weer terug en (gewoon) aan het werk. Toch ben ik zelf nog even in de vakantiemood. En dus was ik aan het wegzwijmelen… bij landgoederen in het buitenland. Schreef ik vorig jaar nog over mooie herbestemde accommodaties in het buitenland, dit keer werd mijn aandacht getrokken door landgoederen die we kennen van het witte doek. Beetje ter lering, maar vooral ter vermaeck; even binnengluren op de (Hollywood) sets;)

DA

Highclere Castle: Downton Abbey
Met stip de succesvolste dramaserie van de laatste 10 jaar. Maar het mag ook wat kosten. Zo kostte het eerste seizoen een miljoen pond per aflevering. Het eeuwenoude Highclere castle doet dienst als set voor de serie. Bijzonder, want vaak wordt er voor dergelijke series op nagebouwde sets gefilmd.

Het landgoed ligt zo’n anderhalf uur van Londen en wordt bewoond door de eigenaren: graaf en gravin van Carnavon. Speciaal voor de makers van de hitserie hebben ze de deuren van het landoed geopend ‘om de rijke historie ook op het publiek over te brengen’. Met alle bijverschijnselen gedurende de opnamemaanden van dien. Zo struikelen ze regelmatig over apparatuur of acteurs. Maar ja, hier staat natuurlijk ook wat tegenover. Het Landgoed heeft haar deuren geopend voor het publiek; door de serie willen zoveel mensen het landgoed bezoeken dat je maanden van te voren een kaartje moet reserveren. Deze bezoeken zijn welkome inkomsten bron om het onderhoud van het landgoed te betalen. Een mooie win/ win dus en daarmee wat ons betreft een succesvolle herbestemming.

Hearst Castle
Hearst castle werd gebouwd voor de krantenmagnaat William Rudolph Hearst die het land van zijn vader erfde. Hearst had als droom om alle kastelen en paleizen die hij in zijn jeugd en tijdens zijn huwelijksreis in Europa had gezien erin te weerspiegelen. Om die droom te verwezenlijken werkte hij bijna 30 jaar samen met architect Julia Morgan. Vloeren, meubels en beelden zijn dan ook speciaal vanuit Europa ingevlogen.HC

Het landhuis werd tussen 1919 en 1947 gebouwd. Hearst overleed in 1951 – toen was het nog niet af – en schonk het landgoed aan de Hearst Corporation die het in 1957 schonk aan de staat California. Sindsdien stelt de staat de kunstcollectie er in tentoon voor publiek. Er is tijdens het populaire en waanzinnig gave rondje California ook niets vergelijkbaars te zien. Welk Landgoed heeft überhaupt een vliegveld, dierentuin, bioscoop, gotische bibliotheek en een zwembad? Een bezoekje waard dus! En ondanks dat een museum wellicht wat beperkt is, is het met zijn jaarlijkse miljoen bezoekers wat ons betreft toch een succesvolle invulling.

Filoli Dynasty
Filoli
Wie kent dit landhuis nog? Uit Dynasty! Filoli is een van de laatste landgoederen op het Schiereiland van San Francisco Ook de films George of the Jungle en The Game zijn voor een gedeelte gefilmd op Filoli. Ook dit landgoed is in handen van de Amerikaanse National Trust en doet en is opengesteld als museum.

Minolta DSCMentmore towers, Eyes wide shut
Dit 19e eeuwse landgoed isgebouwd voor de Rothschild familie. Het wordt gezien als een van de grooste landhuizen uit het Victoriaanse tijdperk. Het landgoed heeft dienst gedaan in diverse filmsets. Wat dacht je van “Eyes wide shut”, “Brazil”, “The Mummy returns”en “Johnny English” of “Batman returns”? Tegenwoordig is het het clubhuis van de 18-holes golfclub “the Rothschild Course and the Rosebery Course”. Dat is een keer wat anders. Wij willen daar best een keer een balletje slaan!

Hatfield house, The King’s Speech
HH
In 1611is dit prachtige landhuis gebouwd door Robert Cecil, de ‘First Earl of Salisbury and Chief Minister to King James I’. Je zou het kunnen (her)kennen van films als “Batman”, “V for Vendetta”, “The King’s Speech”, “Harry Potter and the Deathly Hallows”. Het huis is een populaire attractie omdat het diverse objecten in huis heeft van Queen Elizabeth I. Daarnaast heeft het een ontzagwekkende uitstraling, onder meer door de belangrijke schilderwerken en indrukwekkende ornamenten, meubels, tapijten en rijk beklede houten ‘Grand Staircase’. O en ook 170.000m2 indrukwekkend ingerichte tuinen. Tegenwoordig kun je er dineren, trouwen, event bezoeken of organiseren of het gewoon bezoeken. Keep it in mind;)

BPBlenheim Palace, Harry Potter
Blenheim Palace is eigendom van de 12th Duke en Duchess of Marlborough maar oorspronkelijk eind 17e eeuw gebouwd voor John Churchill als beloning voor zijn militaire verdiensten. Het is een van de mooiste landhuizen van Groot-Brittanie en staat tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kent het misschien wel. Uit Harry Potter and the Order of Phoenix, The Young Victoria  of The Avengers bijvoorbeeld. Met prachtige staatskamers, een indrukwekkende bibliotheek en een indrukwekkende collectie portretten, meubilair en wandtapijten is het een kijkje waard. Bovendien is het erg kindvriendelijk en rijdt er bv een minitreintje over het terrein, is er een doolhof, een vlindertuin en speeltuin. Kijk, dat is nog eens een mooie erfgoedherbestemming  tot gezinsattractie. Dus ook een plek op de lijst verdiend!

Hebben jullie nog landgoederen die een vermelding waard zijn en die hier ab-so-luut in genoemd hadden moeten worden? Of heb je voorbeelden van bekende herbestemde landgoederen in Nederland? Laat het ons weten! We duiken er graag in!


Landgoedeigenaren

Bent u in het bezit van of betrokken bij een landgoed in moeilijkheden? Of het nou financiële moeilijkheden, exploitatieproblemen of ambtelijke discussies zijn: wij kunnen u helpen. Zo hebben wij bijvoorbeeld voor Landgoed Huis Sevenaer een ontwikkelingsvisie ontwikkeld, europese en regionale subsidies geregeld, politieke discussies beslecht, vergunningen geregeld en exploitanten gevonden. Alles met maar een doel: zorgen dat een landgoed duurzaam zelfstandig blijft.


 

Tijdelijke #herbestemming #Polderhuisdiner: aftrap voor een mooie toekomst!

BZxnNDjIIAAMEcAEen Landgoed dat je raakt..
Al vaker hebben we er over geschreven: Landgoed Huis Sevenaer. In 2008 werd ik zakelijk betrokken bij het Landgoed en al snel werd het een van onze grootste projecten. Maar kunnen we nog spreken van een ‘project’? Wie bij het Landgoed betrokken is, is geen ‘ gewone’ adviseur, medewerker, bewoner of klant: het Landgoed gaat onder je huid zitten. Je wordt al snel een ‘vriend’ van het Landgoed. Een vriendschap voor het leven. Dat is niet uit te leggen, dat is een gevoel..


Duurzaam herstel en economische zelfstandigheid zijn het doe
Nu, in 2013, begint de toekomst van het Landgoed vorm te krijgen. Er ligt een stapsgewijze ontwikkelingsvisie, onderbouwd met een eerste businessplan voor het Polderhuis. Centraal staat het duurzame herstel van het Landgoed, waarbij duurzame productie van voedsel, herstel van de gebouwen en nieuwe duurzaam economische functies in samenhang met de omgeving worden nagestreefd. Zodat het landgoed in de toekomst economisch zelfstandig functioneert als cultuur-en natuurhistorisch centrum van de Liemers.


Hoe het verder gaat
De herstelwerkzaamheden op Landgoed Huis Sevenaer zijn nog in volle gang, maar afgelopen zomer werd al de restauratie van de veestal, het Polderhuis en de binnenplaats opgeleverd. Er is al de landgoedwinkel, die biologische producten van het landgoed verkoopt. Het Polderhuis krijgt een nieuwe functie, die past binnen het karakter van de Middeleeuwse kasteelboerderij. Nieuwe `tuinders gaan verder met de tuinderij. Een theeschenkerij zal in 2014 zijn intrede doen: een toegankelijke maar unieke ontmoetingsplek met een prachtig terras op de binnenplaats.


1395188_766777246680993_1790462355_n

Een passende aftrap; een uniek event
Atelier de Beleving wilde graag een bijzondere avond organiseren op het Landgoed. Op 23 en 24 november vond dit unieke event plaats: het Polderhuisdiner. In het herstelde – maar nog niet ingerichte – polderhuis werd pragmatisch en doortastend een dinerzaal ingericht met de sfeer van weleer. Betrokkenen van het Landgoed, waaronder uw blogger – gaven een rondleiding en een kijkje ‘in de keuken’ . Achter de schermen werd ondertussen in de échte authentieke – lees sterk verrouderde – keuken hard gewerkt aan het 3-gangen diner. Na de rondleiding werd er door Atelier de Beleving een menu geserveerd van mooie streekproducten, geïnspireerd op een menukaart uit 1898. @BasElfrink, een van de voormalig krakers vertelde tijdens het diner over de kraakperiode in 1981, de kraak die uiteindelijk de redding van Het Landgoed zou betekenen. Terwijl de violiste op de achtergrond het geheel opluisterde genoten de aanwezigen van het meer dan 100 jaar oude bruiloftsmaal.


BZxrwCkIUAAVALv

Een succesvolle tijdelijke herbestemming als voorbode voor de toekomst?
We kijken dan ook terug op een onvergetelijk avond: een voorbeeld van een perfect passend initiatief met dát wat het Landgoed wil bereiken: mensen en historie op authentieke wijze verbinden. En dit alles was nooit gelukt zonder het mooie initiatief van @atelierbeleving, de medewerking van het Landgoed en de inzet van alle ‘vrienden’  van het Landgoed

Wil je meer weten over het Landgoed?
Hier lees je er meer over, of natuurlijk op de website van Landgoed Huis Sevenaer zelf.
Wil je ook een keer een bijzonder evenement organiseren? Bij Atelier de Beleving ben je aan het juiste adres!


 

Van vervallen landgoed naar een eigentijds & rendabel succesproject!


 

Huys Sevenaer

het landgoed

door: John Holtrust-Westerbeek

Een karakteristieke locatie met potentie
Het is alweer 5 jaar geleden dat ik kennismaakte met het Landgoed Huys Sevenaer, via mijn toenmalige werkgever. Ik zag direct de uniciteit van dit Landgoed: een karakteristieke locatie met cultuurhistorische waarde en talrijke mogelijkheden. Een locatie met potentie dus. Maar ook zag ik de vervallen staat…


Een project met potentie en uitdaging!
Een landgoed in deze staat was onmogelijk om in de toekomst te behouden. Maar dit opgeknapt en rendabel krijgen zou ontzettend veel investeringen behoeven. Bovendien bleken er nogal wat strubbelingen tussen eigenaar, gemeente en andere partijen te zijn. Een project met potentie maar vooral veel uitdaging dus!


Beginnen bij het begin: de uitgangspunten
Allereerst hebben we een overeenkomst gesloten met de Jonkheer met hierin de doelstellingen, uitgangspunten en verantwoordelijkheden geformuleerd. Vervolgens hebben we op basis van de wensen van de Jonkheer en de gemeente, de potentiële mogelijkheden van de locatie en de behoeften van de omgeving en gebruikers een ontwikkelingsvisie geschreven.


Tijd om draagvlak te creëeren
Toen was het tijd om bestuurlijk draagvlak te creëeren. Veel tijd hebben we gestoken in gesprekken met de provincie Gelderland, de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed en het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie. De gemeente Zevenaar was inmiddels (begin 2010) overtuigd van de geweldige waarden van het Landgoed en stelde verschillende fondsen beschikbaar om mij nader bij het herstel te betrekken.


Eevliegende start project
Toen het lukte om medio 2011 het Landgoed bij de provincie Gelderland op de lijst voor de “vliegende start projecten’ te krijgen kwam het herstel in een stroomversnelling. Hierdoor kwam er maar liefst € 1 miljoen beschikbaar ten behoeve van het herstel van het Landgoed. Eind 2011 ging de renovatie van de veestal, het polderhuis en de binnenplaats van start.


Het Landgoed als Kasteelboerderij
Er ligt nog ongelofelijk veel werk maar de feitelijke uitvoering is dus begonnen! We werken stap voor stap en bottum up aan de uitvoering van de ontwikkelingsvisie. Doelstelling is dat het landgoed over 5 jaar als kasteelboerderij functioneert, als cultuur- en natuurhistorisch centrum van de Liemers. Deze totale herontwikkeling kost tussen de 6 en 9 miljoen Euro. Het is dan ook onmogelijk om het totale herstel van het landgoed in één keer te doen, maar het draagvlak en de bereidheid bij iedereen om er een succes van te maken is enorm. Dat maakt het werken aan dit project zo leuk!


 

Het vervolg..
Voor mij is het ook persoonlijk een uniek project; de markante levensvisie en onverzettelijkheid van Jonkheer van Nispen van Sevenaer zijn ongelofelijk inspirend. Ik ben blij hem te kennen en hem te mogen helpen zijn levensvisie verder te kunnen realiseren.

Ik blijf hier dan ook met vol enthousiasme aan werken!
Zowel als mede-bestuurslid van de Stichting behoud Landgoed Sevenaer en via de opdracht die we met Fundamental Concepts mogen doen.

Via deze Blog hou ik jullie graag op de hoogte van de vorderingen!