Tagarchief: Herbestemming

Landgoederen in het buitenland: gluren bij herbestemde buren

De vakantietijd is bijna voorbij… bijna iedereen is weer terug en (gewoon) aan het werk. Toch ben ik zelf nog even in de vakantiemood. En dus was ik aan het wegzwijmelen… bij landgoederen in het buitenland. Schreef ik vorig jaar nog over mooie herbestemde accommodaties in het buitenland, dit keer werd mijn aandacht getrokken door landgoederen die we kennen van het witte doek. Beetje ter lering, maar vooral ter vermaeck; even binnengluren op de (Hollywood) sets;)

DA

Highclere Castle: Downton Abbey
Met stip de succesvolste dramaserie van de laatste 10 jaar. Maar het mag ook wat kosten. Zo kostte het eerste seizoen een miljoen pond per aflevering. Het eeuwenoude Highclere castle doet dienst als set voor de serie. Bijzonder, want vaak wordt er voor dergelijke series op nagebouwde sets gefilmd.

Het landgoed ligt zo’n anderhalf uur van Londen en wordt bewoond door de eigenaren: graaf en gravin van Carnavon. Speciaal voor de makers van de hitserie hebben ze de deuren van het landoed geopend ‘om de rijke historie ook op het publiek over te brengen’. Met alle bijverschijnselen gedurende de opnamemaanden van dien. Zo struikelen ze regelmatig over apparatuur of acteurs. Maar ja, hier staat natuurlijk ook wat tegenover. Het Landgoed heeft haar deuren geopend voor het publiek; door de serie willen zoveel mensen het landgoed bezoeken dat je maanden van te voren een kaartje moet reserveren. Deze bezoeken zijn welkome inkomsten bron om het onderhoud van het landgoed te betalen. Een mooie win/ win dus en daarmee wat ons betreft een succesvolle herbestemming.

Hearst Castle
Hearst castle werd gebouwd voor de krantenmagnaat William Rudolph Hearst die het land van zijn vader erfde. Hearst had als droom om alle kastelen en paleizen die hij in zijn jeugd en tijdens zijn huwelijksreis in Europa had gezien erin te weerspiegelen. Om die droom te verwezenlijken werkte hij bijna 30 jaar samen met architect Julia Morgan. Vloeren, meubels en beelden zijn dan ook speciaal vanuit Europa ingevlogen.HC

Het landhuis werd tussen 1919 en 1947 gebouwd. Hearst overleed in 1951 – toen was het nog niet af – en schonk het landgoed aan de Hearst Corporation die het in 1957 schonk aan de staat California. Sindsdien stelt de staat de kunstcollectie er in tentoon voor publiek. Er is tijdens het populaire en waanzinnig gave rondje California ook niets vergelijkbaars te zien. Welk Landgoed heeft überhaupt een vliegveld, dierentuin, bioscoop, gotische bibliotheek en een zwembad? Een bezoekje waard dus! En ondanks dat een museum wellicht wat beperkt is, is het met zijn jaarlijkse miljoen bezoekers wat ons betreft toch een succesvolle invulling.

Filoli Dynasty
Filoli
Wie kent dit landhuis nog? Uit Dynasty! Filoli is een van de laatste landgoederen op het Schiereiland van San Francisco Ook de films George of the Jungle en The Game zijn voor een gedeelte gefilmd op Filoli. Ook dit landgoed is in handen van de Amerikaanse National Trust en doet en is opengesteld als museum.

Minolta DSCMentmore towers, Eyes wide shut
Dit 19e eeuwse landgoed isgebouwd voor de Rothschild familie. Het wordt gezien als een van de grooste landhuizen uit het Victoriaanse tijdperk. Het landgoed heeft dienst gedaan in diverse filmsets. Wat dacht je van “Eyes wide shut”, “Brazil”, “The Mummy returns”en “Johnny English” of “Batman returns”? Tegenwoordig is het het clubhuis van de 18-holes golfclub “the Rothschild Course and the Rosebery Course”. Dat is een keer wat anders. Wij willen daar best een keer een balletje slaan!

Hatfield house, The King’s Speech
HH
In 1611is dit prachtige landhuis gebouwd door Robert Cecil, de ‘First Earl of Salisbury and Chief Minister to King James I’. Je zou het kunnen (her)kennen van films als “Batman”, “V for Vendetta”, “The King’s Speech”, “Harry Potter and the Deathly Hallows”. Het huis is een populaire attractie omdat het diverse objecten in huis heeft van Queen Elizabeth I. Daarnaast heeft het een ontzagwekkende uitstraling, onder meer door de belangrijke schilderwerken en indrukwekkende ornamenten, meubels, tapijten en rijk beklede houten ‘Grand Staircase’. O en ook 170.000m2 indrukwekkend ingerichte tuinen. Tegenwoordig kun je er dineren, trouwen, event bezoeken of organiseren of het gewoon bezoeken. Keep it in mind;)

BPBlenheim Palace, Harry Potter
Blenheim Palace is eigendom van de 12th Duke en Duchess of Marlborough maar oorspronkelijk eind 17e eeuw gebouwd voor John Churchill als beloning voor zijn militaire verdiensten. Het is een van de mooiste landhuizen van Groot-Brittanie en staat tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kent het misschien wel. Uit Harry Potter and the Order of Phoenix, The Young Victoria  of The Avengers bijvoorbeeld. Met prachtige staatskamers, een indrukwekkende bibliotheek en een indrukwekkende collectie portretten, meubilair en wandtapijten is het een kijkje waard. Bovendien is het erg kindvriendelijk en rijdt er bv een minitreintje over het terrein, is er een doolhof, een vlindertuin en speeltuin. Kijk, dat is nog eens een mooie erfgoedherbestemming  tot gezinsattractie. Dus ook een plek op de lijst verdiend!

Hebben jullie nog landgoederen die een vermelding waard zijn en die hier ab-so-luut in genoemd hadden moeten worden? Of heb je voorbeelden van bekende herbestemde landgoederen in Nederland? Laat het ons weten! We duiken er graag in!


Paleis Soestdijk wordt geen internationaal hippisch centrum

Eind oktober dienden wij ons ‘Vorstelijk Beleven’ concept in: Hippisch Paleis Soestdijk. 

Schermafbeelding 2015-12-22 om 21.46.56
Hippisch Paleis Soestdijk: Een landgoed met een koninklijke geschiedenis. Een landgoed met dierbare herinneringen bij veel Nederlanders. Een landgoed met allure. Bovendien cultureel erfgoed. Dat moet bewaard blijven. Maar wel zonder een conserverend museum te worden.

Ons concept (in het kort)
Hippisch Paleis Soestdijk is – in onze beleving – dan ook een thema dat past als een (wax)jas. Denk je immers aan het koninklijk huis, aan prinsen en prinsessen, dan denk je al snel aan hofdames, jurken, de jacht, luxe, koetsen en natuurlijk paarden. Denk je aan Paleis Soestdijk, met Juliana en Bernard als haar laatste bewoners, dan denk je ook aan ongedwongen, modern en toegankelijk. Juliana wilde immers haar kinderen een ‘gewone’ jeugd geven. Weet u het nog? We schrijven vlak na de terugkeer van het Koninklijk Huis na jaren van ballingschap: “Op 3 en 4 augustus 1945 deden de prinsesjes Beatrix, Irene en Margriet mee aan massale kinderspelletjes in de voortuin van Paleis Soestdijk. Ze genoten van een goochelvoorstelling en maaktSchermafbeelding 2015-12-22 om 21.59.35en een rondritje in de cadeau gekregen ponywagen met pony.” Een thema dus, met allure, maar wel met de (paarden)voetjes op de grond. Stijlvol zonder hautain te zijn. Toegankelijk zonder plat te zijn. Historie zonder stoffig te zijn. Van sportpaard tot boerenpaard. Een must voor jong en oud om te bekijken en te ervaren. Een vorstelijke beleving!

Invulling
Hoe kan dit beter dan het paleis en overige monumenten in stand te houden, het landgoed te verlevendigen met een event-locatie, en een nieuw hippisch centrum toe te voegen op het landgoed. Hiermee kan het een landelijk ontmoetingscentrum worden met internationale allure. Centraal staat het hippische belevingsconcept. Hierbij voelen gezinnen zich thuis door de toegankelijkheid en diversiteit, jongeren door de indrukwekkende ambiance, ouderen door de sfeer van weleer en de ‘upper class’ door gebruik te kunnen maken van bijzondere luxe. Een concept dat ruimte biedt voor een beleving door het park heen maar ruimte laat voor flexibele invulling hiervan. Een thema met maximale mogelijkheden door een optimale combinatie van functies.

Schermafbeelding 2015-12-22 om 21.59.45Functies
In een cooperatie werken verschillende exploitanten samen. Een kenniscentrum, museum, een (dependance van) een opleidingsinstituut. Medische begeleiding, therapieën en trainingen. Opleiding, fokkerij, en trainingscentrum. Fairs, braderieën, Jazznights en thema-avonden. Kinderfeestjes en elitefeestjes. Speciaalzaken en specialisten. Huwelijksvoltrekkingen en grootschalige events. Wedstrijden en competities. Voor iedereen met een hart voor paarden. Al weet hij dat misschien nog niet eens.


Helaas werd dit concept het niet. Samen met ons dienden nog 119 een concept in. 21 december jl ontvingen we een afwijzingsbrief. Van de 120 ingediende ideeën over de toekomst van paleis Soestdijk zijn er nog vier over. De geselecteerde concepten zijn de volgende:

 • ‘Eden Soestdijk’: een grote, botanische tuin. Op het terrein komen twee grote kassen, het paleis wordt een tentoonstellings- en ontmoetingscentrum.
 • Ook Made By Holland wil van het paleis een museum maken, maar dan één dat ‘de kracht en competenties van het Nederlandse bedrijfsleven (inter)nationaal onder de aandacht brengt’.
 • Internationaal Handelshuis: een ontvangstlocatie, onder meer voor handelsmissies en staatsbezoeken.
 • Nationaal Ensemble; een soort koninkrijksmuseum. In het paleis zelf komt dan ruimte voor verhalen uit het verleden van het Koninkrijk der Nederlanden, voor informatie over de toekomst wordt een nieuw, interactief paviljoen gebouwd.

De provincie Utrecht, de gemeenten Soest en Baarn en het Rijksvastgoedbedrijf geven de vier initiatiefnemers 100.000 euro om hun plannen verder uit te werken (Bron: NOS).

Ons plan heeft het dus helaas niet gered. Toch zijn wij enorm trots op het idee, de uitwerking en de samenwerking die we met een team Werklogo_01avan professionals en specialisten op hun vakgebied tot stand hebben gebracht. Namelijk VOF Hippisch Paleis Soestdijk, bestaande uit Kranendonk Experience (ontwikkelt, produceert en exploiteert belevingswerelden rond merken en thema’s),  Plein06 (creatief ontwerpbureau) en Venema restauratie (restauratie aannemer) en natuurlijk Fundamental Concepts. Benieuwd? Stuur ons een mail voor nadere informatie!


 

 

Onze top 5 boekhandels van NL: succesvolle herbestemmingen!

Nederland is het land met wereldwijd de hoogste boekwinkeldichtheid. Maar de branche heeft het moeilijk: de omzet is tussen 2007 en 2012 met 20 procent gedaald, eveneens het aantal winkels (nog 1000 in 2007).  Toch zijn er een aantal boekhandels die tegen deze neerwaartse trend in gaan: die zich onderscheiden en succesvol blijken. Jaarlijks verschijnen lijstjes met de mooiste boekhandels. En daar viel ons oog op. Wat viel ons op? De beste en meest goedlopende boekhandels zitten vaak hele gave herbestemde locaties! Wij hebben daarom ons eigen NederlanBron: https://www.google.nl/search?q=boekhandel+dominicanen&hl=nl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAmoVChMIodTjksaDyQIVjTweCh1jHwOE&biw=1024&bih=561#imgrc=lGaaMoDC6uhlfM%3Adse lijstje samengesteld.

De criteria die wij benoemd hebben voor een succesvolle herbestemming gaan voor deze boekhandels overigens vrijwel allemaal op. Zo zijn ze altijd gelegen op toplocaties in steden, in prachtig gerestaureerde historische gebouwen, betreft het veelal een combinatie van functies en versterkt de “oude” functie de nieuwe functie. Ging je vroeger naar de boekhandel om een boek te kopen, tegenwoordig kun je hier gerust heen om een goede cappuccino te drinken en even weg te dromen of je te laten inspireren. Wel leuk natuurlijk als je daarna toch nog even een boek aanschaft. Daarnaast laten deze boekhandels op de betreffende locatie zien ook financieel op de lange termijn te kunnen bestaan. Stuk voor stuk prachtige concepten!

 1. Boekhandel Dominicanen
  In Maastricht staat de mooiste boekhandel ter wereld, aldus de Britse krant The Guardian. “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”. Boekhandel Dominicanen: een prachtige boekhandel in een 700 jaar oude Dominicaner kerk. Haar imposante uitstraling en oneindige assortiment overweldigen je. Je kijkt hier je ogen uit. Ze hebben hier overigens niet alleen boeken maar ook muziek, een volle evenementenkalender en een Coffee lovers vestiging.


 2. Waanders in de Broeren
  Ook eenWaanders-In-de-Broeren-Book-Store-by-BK-Architecten-4 prachtige boekhandel in de eeuwenoude herbestemde Broerenkerk . Je kunt hier terecht, naast boeken, voor cadeauartikelen, luxe schrijfwaren, muziek en films, kook-, kinder-, reis- en tuinaccessoires. Maar ook voor haar mooie collectie wijnen, een brasserie en een lezing of tentoonstelling. Bijzonder in deze kerk is de aanwezigheid van het orgel, dat nog af en toe voor een concert gebruikt wordt.


 3. Bek Boeken te Veghel ibekboeken_binnenhiphap-715x408s de uitzondering van onze lijst: niet gevestigd in een historisch pand, maar zij blinkt uit in het creëeren van een authentieke sfeer van weleer. Ze is beroemd om haar oud-Engelse inrichting en ‘Sixtijnse kapel’ (een enorme plafondschildering op de afdeling schildermaterialen). Een rustieke boekhandel met houten vloeren, een gezellige brasserie, enorme kasten vol boeken en cadeauartikelen. Je waant je direct enkele eeuwen terug. Wij rekenen hem dan ook goed!

 4. Donner (Rotterdam)
  In 2014 verbouwde boekhandel Donner het voormalig ABN AMRO gebouw aan de Coolsingel tot boekhandel. Ze begonnen hier tijdelijk via een ‘zakelijke anti-kraak’ constructie; zij moesten na het failiisement van Polare hun locatie verlaten. Maar dankzij investeerders en crowdfunding kon zij in sDonner_Rotterdam_01amenwerking met onderhuurders cafe, muziekwinkel en antiquariaat Looijestein een doorstart maken. Het resultaat is een enorme boekenwinkel in het Rijksmonument uit 1946 aan de Coolsingel met de voormalige kluis omgebouwd tot een uniek theater. En het gaat goed! Ze gaat zelfs uitbreiden: naar verwachting is zij in 2018 met 3,700 m2 wederom de grootste boekhandel van Nederland.


 5. Scheltema Amsterdam
  Scheltema werd in 1853 opgericht door Jacobus Hendrik Scheltema en groeide daarna uit tot een van de grootstscheltema-1-le boekhandels van Nederland. Maar ook Scheltema in Amsterdam werd gesloten na het faillissement van Polare. Novomedia nam het over en de winkel keerde terug op het Rokin, daar waar ze vlak na haar opening ooit gevestigd was. Hier moet je zijn voor het grootste aanbod boeken in de regio; zowel nieuw, tweedehands als ramsj (boeken die tegen afbraakprijzen op de markt gebracht worden: het zogenaamde modern antiquariaat). O, en natuurlijk voor overheerlijke koffie (terwijl de kinderen zich uitstekend vermaken in de speelhoek)!

 

 

 

 

Bronnen: Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Boekhandel

Rtl nieuws http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/opkomst-internet-20-minder-boekwinkels

Scheltema.nl

 

Van lastpak naar creatieve broedplaats

Een creatMyversionofevent.nlief concept met een combinatie van meerdere functies, in een monumentaal pand op een goede locatie en dankzij verschillende partijen en support van de gemeente tot stand gekomen. Onze 5 succesfactoren voor #herbestemming zijn in dit project optimaal benut. We spreken dan ook van een succesprojBoeiect: de Cereolfabriek in Utrecht.

De voormalige Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol (1908) opende eind oktober haar deuren met een nieuwe bestemming: cultuurcluster. Ontmoeten staat hier centraal. Zo worden er muzieklessen en andere cursussen gegeven door kunsteBoei3naars uit de wijk.

Een cursuscentrum, gymzaal, school, bibliotheek, theaterzaal en nog veel meer. Veroorzaakte de fabriek in het verleden nog geluid- en stankoverlast waardoor de gemeente hem in 2001 uitkocht? Tegenwoordig is de Cereolfabriek een creatieve ontmoetingsplek en bruisende buurtverbinder!


BOEi, de Nationale Maatschappij tot Behoud, OntwiBoei2kkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed heeft het gebouw gerestaureerd en herbestemd en is eigenaar van het gebouw. De herbestemming van Cereolfabriek is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, BankGiro Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Heinfonds, VSBfonds, Blauwhoed, Heijmans en het Energiefonds Utrecht

Bronnen: Herbestemming.nu, Boei, NRP.


 

Een Landgoed in ontwikkeling

IMG_5305

Mijn kennismaking met Landgoed Huis Sevenaer
Alweer 8 jaar geleden is het dat ik – toen als adviseur bij D3 – mij bezig mocht gaan houden met ‘een landgoed in Zevenaar’. Het bleek Huis Sevenaer te zijn. Een landgoed met een prachtige kasteelboerderij maar met een enorme onderhoudsachterstand. Met een schitterende potentie, maar met een complex vraagstuk om in de toekomst zelfstandig rendabel te kunnen zijn. Al snel raakte in verslingerd aan dit landgoed; haar uitstraling, haar historie, de groep toegewijde betrokkenen en vrijwilligers en bovenal een vraagstuk herbestemming pur sang…


De start: het leggen van een fundament
De eerste periode (fase 1) stond in het teken van het oplossen van conflicten en het herstel van de relatie met de gemeente en betrokkenen in de omgeving: het leggen van een fundament om een nieuwe toekomst op te bouwen. Maar ook om een visie te ontwikkelen en hiervoor de financiële middelen (subsidies) voor te realiseren.IMG_5306


Sociale verbinder in de Liemers
In de tweede fase hebben we deze visie verder uitgewerkt. Ook gingen in 2012 de herstelwerkzaamheden van start met 3 renovatieprojecten en zochten we naar de juiste partners om samen van Landgoed Huis Sevenaer een sociale verbinder in de Liemers te maken.


De eerste resultaten
Inmiddels bevinden we ons in de derde fase, met de eerste resultaten en opleveringen. Zo werd het Polderhuis opgeleverd en gingen we van start met onze nieuwIMG_5304e Tuinders, Fenna en Martijn. We hebben ons vrijwilligersprogramma geprofessionaliseerd onder leiding van Taco Ijzerman. Michiel Beltman startte met de Landgoedwinkel en op 12 februari vindt de opening van zijn restaurant  Eet-Lokaal plaats. De definitieve plannen voor de Landgoedwinkel en de Bed en Breakfast hebben ook hun plek gevonden. De uitvoering hiervan begint in april.


Bron: Gelderlander

Bron: Gelderlander

Bouwen met energie
We zijn er nog lang niet: er ligt nog genoeg (herstel)werk in het verschiet. Maar er is al veel veranderd. Ook ben ik zelf al een paar jaar niet meer werkzaam bij D3. In 2012 ben ik samen met Jojanneke Fundamental Concepts begonnen. Erg blij ben ik, dat we vanuit Fundamental Concepts dit prachtige Landgoed mogen blijven adviseren en dat we nu de resultaten kunnen zien.

imageHelaas maakt de Jonkheer dit niet meer mee. Ik ben erg dankbaar hem nog persoonlijk gekend te hebben en met zijn passie voor dit Landgoed ‘besmet’ te zijn geraakt. Want dit project geeft energie: we zijn echt aan het bouwen!

Kijk voor een impressie dit filmpje. 

Schermafbeelding 2015-02-01 om 14.20.10


 

 

Hot(el)Spots Amsterdam 2014

Oei, ik groei!

ImageGen.ashxAmsterdam heeft ruim 400 hotels en meer dan 25.000 kamers. Voornamelijk gevestigd in de binnenstad, Oud-Zuid en oud-West. 68% Betreft 4 en 5 sterren hotels (Bron: Holland.com). De groei van de laatste jaren is enorm. Tussen 2006 en 2013 kwamen er maar liefst 6.000 kamers bij. Een inhaalslag, volgens de gemeente, zowel om de kamerbezetting en prijzen op het juiste nivo te krijgen maar ook om aantrekkelijker te worden voor buitenlandse bezoekers. Hotelliers waren het hier – natuurlijk – niet mee eens. Maar de resultaten zijn geboekt, aldus de gemeente. Wij worden vooral blij van het aantal transformaties die het hier betreft, > 40%! En de meeste zijn ware kunstwerkjes.


Een greep uit het aantal opgeleverde transformaties en herbestemmingen in 2014:
Volkshotel-by-night-photo-Raymond-van-Mil-530x353
Het Volkshotel heeft in het voormalig Volkskrantgebouw een plek gecreëerd voor ontmoetingen en dat wordt gemaakt door ontmoetingen. Naast 172 hotelkamers heeft het een opnamestudio, een ‘werkplaats’ voor jonge ondernemers en ZZP’ers, een grote (kofficrane-mockupe)bar met terras, een cocktailbar en club op de 7e verdieping (Canvas).

 

In het Faralda NDSM Crane Hotel kun je overnachten op 50m hoogte.
Het hotel is gebouwd bovenin de scheepsbouwkraan op de NDSM-werf in Amsterdam Noord en heeft 3 suites. Het kost wat, maar dan heb je ook een fenomenaal uitzicht.

preview-full-3Hotel Exterior

Slapen in een 17e eeuws, voormalig bankgebouw aan de Herengracht: het Waldorf Astoria hotel staat voor chic: een toplocatie, een unieke privé binnentuin, een spa, een zwembad en fine dining in Librije’s Zusje.

 

Hotel-De-Hallen-front-view-400x310

Hotel-De-Hallen-reception-bar-1-940x626
Al vaker over geblogd; zo trots op deze nieuwe parel in onze buurt. Hotel De Hallen in de voormalig tramremise: de oude wagenloods is omgetoverd tot een mooi hotel met als stijl urban vintage met een rauw randje. Ontbijten, lunchen en dineren doe je in restaurant Burgers & Balls.

Hotel_not_Hotel-Panorama-crop-HIGHRES1

 

 

Hotel not Hotel in de Baarsjes is gevestigd in een nieuw pand. Het heeft geen lobby of hotelgangen. Het hotel met kunstzinnig ingerichte kamers bestaat uit één ruimte, de ‘ ‘woonkamer’ van het hotel. In deze woonkamer, vind je knusse hoekjes en verrassende plekjes om andere mensen te ontmoeten. En de ingangen naar de kamers die ‘ in bijzondere voorwerpen’ zijn, zoals een oude tram.

Binnenkort opent in het voormalig KPN gebouw het Park Inn by Radisson in Slotervaart. Het grootste leegstaande gebouw van Amsterdam is dan weer gevuld met bijna 500 hotelkamers en alle benodigde hotelfaciliteiten voor voornamelijk zakelijke gasten.

En Amsterdam groeit verder..

Er komt een gezamenlijke strategie voor hotelontwikkelingen in de regio Amsterdam tot 2022. Wat kan de gemeente dan doen? Ze heeft enkele sturingselementen maar deze beperkt als bestemmingsplannen ontwikkelingen expliciet mogelijk maken. Maar er kan natuurlijk wel ruimtelijk beleid worden gemaakt, waarbij bijvoorbeeld wordt geopteerd voor streefaantallen voor het aantal te realiseren kamers. Kaartbeelden en vlekkenkaarten kunnen hierbij van dienst zijn evenals een regionaal adviesteam. Dit team gaat de hotelontwikkelingen continu volgen, wijst kansrijke gebieden voor nieuwe hotels aan en adviseert over nieuwe initiatieven. Op deze manier willen de gemeenten bijtijds kunnen anticiperen op ontwikkelingen in de hotelmarkt (Bron: Amsterdam.nl).


 

Succesfactoren herbestemming: Succesfactor #2

Sevilla In de reeks ‘ Succesfactoren herbestemming’ dit keer aandacht voor succesfactor #2:

1) Een relevante cultuurhistorische en maatschappelijke waarde van het vastgoed;
2) Het geraamte: de locatie, staat, en mogelijkheden van het bouwwerk;
3) Draagvlak: Het centraal stellen van toekomstige gebruikers;
4) Een creatief concept met financiële onderbouwing;
5) Transparantie: in aanpak en proces.


Locatie is key
De locatie van het erfgoed is van het grootste belang. Vooral omdat de locatie vaak tijdloos is. Maar ja, verschillende functies hebben verschillende eisen aan een locatie. Het  kennispaper van SBR zegt dat ‘voor het succes van herbestemming de mate waarin de omgeving aantrekkelijk is, van groot belang is’. Maar wanneer is een omgeving ‘aantrekkelijk’?

Volgens ons is dit antwoord logisch: een omgeving is aantrekkelijk wanneer deze past bij de wensen van toekomstige gebruikers. Zo zal een kinderopvang wellicht meer waardering hebben voor een bosrijke omgeving, terwijl een lunchroom liever in hartje centrum wil zitten.

image

Een goede locatie is dus afhankelijk van haar omgeving. Een bouwwerk kun je immers vaak aanpassen, deze ligt binnen je invloedssfeer. De omgeving niet, daarin ben je afhankelijk van derden. En die omgeving is weer te waarderen op basis van de voor de toekomstige gebruikers belangrijke factoren, zoals bereikbaarheid, vindbaarheid, dicht bij uitvalswegen, station, centrum, etc.

Friso de Zeeuw, directeur nieuwe markten Bouwfonds Ontwikkeling, zegt op herbestemming.nu hierover: “Voor de waardebepaling kunnen we niet koersen op het – binnen het erfgoedkringen populaire – multipliereffect. Dit houdt in wezen in dat een investering in een monumentaal pand zich snel terugverdient door attractiewaarde voor het hele gebied. Situationele factoren (locatie, totaalplan) zijn echter bepalend voor het waardeperspectief en niet een theoretisch sommetje.”


tumblr_ml7aa6NgNa1rpowiko1_500

Tips om de omgeving op waarde te schatten:

 • Hoeveel traffic is er in de omgeving? (denk aan een drukke winkelstraat versus een landweggetje achteraf of west versus oost Nederland)
 • Zijn er publiekstrekkers in de omgeving?
 • Past je potentiele doelgroep bij de omgeving? Wie zijn de andere eigenaren in de omgeving en wat zijn hun plannen?
 • Wat zijn de gemeentelijke plannen voor de omgeving?

De staat van het bouwwerk is de basis
Laten we heel reëel zijn: hoe graag wij erfgoed ook willen behouden, als het bouwwerk in een slechte staat is moet het wel van uitzonderlijke maatschappelijke en historische waarde zijn om het toch te herstellen. Je kunt je dan alleen wel afvragen hoe het komt dat het in deze staat terecht gekomen is… Enfin, om het financieel haalbaar te laten zijn en vooral ook een duurzame investering te laten blijken is de staat essentieel

image. Ook om provincies warm te laten lopen voor je project is dit een belangrijke factor. Zo zegt de provincie Gelderland in haar beleid: “Creativiteit voor oude gebouwen. Benutten van het moois dat er is. De provincie wil de schatkamer van Gelderland functioneel en toekomstbestendig maken. Het industrieel erfgoed krijgt prioriteit. Monumenten moeten niet alleen in een goede bouwkundige staat zijn, maar ook toekomstbestendig dankzij nieuwe economische dragers.(Bron) ” Uit een haalbaarheidsstudie wordt duidelijk wat de staat van het bouwwerk is en wat de mogselijkheden en bijkomende financiële consequenties zijn: het bouwkundig herstel, het functioneel herstel en de inrichting.
image
Tenslotte is relevant welke status het bouwwerk heeft: is het een Rijksmonument, Gemeentelijke of Provinciaal monument, beschermd dorps- of stadsgezicht  staat het op de Erfgoedlijst of is het zelfs onderdeel van Unesco (de Amsterdamse grachtengordel of de Hollandse waterlinie met haar forten)? Het antwoord hierop is relevant voor zowel de wetgeving,subsidiemogelijkheden en fiscale regelingen.


Het scala aan mogelijkheden is de kers op de taart
Hoe rijker een gebouw aan geschiedenis en mogelijkheden is, hoe groter de kans op succesvolle herbestemming. Het vergroot niet alleen de mogelijkheden, maar ook de duurzame inzetbaarheid van een gebouw. De gebruiksgeschiedenis van een pand zegt iets over de potentie van plek en gebouw.

WESTERGASTERREINSommige locaties blijven immers vaak maar zeer kort leegstaan, denk maar eens aan een hoekpand op een wat drukkere kruising.. Daarmee wordt het scala aan potentiële gebruikers, huurder, bezoekers en investeerders groter.  Zie bv de diverse nieuwe functies in Kerken of Kantoorruimtes in oude industriële complexen: de kauwgomballenfabriek en NDSM werf in Amsterdam en De Fabrique in Utrecht zijn hier voorbeelden van. Een ultiem voorbeeld van herbestemming met een combinatie van functies is de Westergasfabriek in Amsterdam. Waar onder meer permanente horecagelegenheden, een filmhuis, evenementenlocaties en een park  gecombineerd zijn. De afwisselende functies trekken een gevarieerd publiek op variërende momenten.


100 jaar later: 5&33 de nieuwste Hotspot van Amsterdam!

De Koninklijke Hollandsche Lloyd (KHL), een Nederlandse rederij, was tussen 1899 en 1981 actief. Toen in 1913 zes Amsterdamse
rederijen besloten een gezamenlijk kantoorgebouw te laten bouwen (het Scheepvaarthuis) besloot de KHL een eigen kantoorgebouw neer te laten zetten, op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Martelaarsgracht. (Bron: Wikipedia)


De huisvesting was van korte duur…
Dit imposante pand werd in 1920 betrokken en zou bekend worden als het Lloydgebouw. Helaas ging het daarna slecht met de business en in 1922 verhuisde Loyd alweer (naar de Oostelijke Handelskade). Het Kadaster werd de nieuwe bewoner totdat bekend werd dat Park Plaza, uitbater van het naastgelegen gebouw, er een driesterren hotel in wilde vestigen. Lang stond dit ter discussie omdat de gemeente bang was dat er teveel hotels in het gebied zouden komen. Maar eind 2013 was het toch zover: het Art’otel opende haar deuren!


Voor iedere doelgroep een deur
opening_5and33
Die deuren bevinden zich zowel aan de Prins Hendrikkade (no 5, ook wel de ‘toeristeningang’ genoemd) en aan de Martelaarsgracht (no 3 ‘de artiesteningang voor Amsterdammers’). Vandaar ook de naam van de club in het Art’otel: 5&33. Want naast 107 moderne hotelkamers ingericht met een prachtig interieur, biedt het Art’otel met 5&33 een kunstgalerie, loungebar, shared-dining restaurant (met regelmatig live DJ) en een bibliotheek. Hotelmanager Dirk Beljaarts benadrukt dat het Art’otel en 5&33 als één geheel gezien moeten worden. Bovendien willen ze het nadrukkelijk ‘anders’ doen: “We willen het net iets anders doen dan andere hotels. Het gaat om lol maken, niet om verplichtingen. Ons personeel benádert de gast en de bezoeker. We gaan vooral niet stijf met mensen om.


Anders dan anders2Z9C4584small
Een paar weken geleden was ik in 5&33. Een bijzondere avond in een mooie, eigentijdse club. Het eten was subliem en de bediening wellicht wat ‘slick’ maar vriendelijk en behulpzaam. Inderdaad, je wordt als gast benaderd door mooie dames die je reservering checken op hun iPad. Het interieur is een lust voor het oog: een smaakvolle entree met geometrische 5-and-33-amsterdam-art-hotelobjecten, een lange kunstmuur met interactieve projecties waar je je ogen niet vanaf kan houden, de originele lobby met bijzondere lampen en diverse andere decoraties uit het Atelier Van Lieshout.


Conclusie: een verrijking voor Amsterdam en  een succesvolle herbestemming!
Van de 5 succesfactoren die wij als Fundamental Concepts geformuleerd hebben voldoet Art’otel er maar liefst aan 3: locatie (centraal, tegenover Amsterdam CS), mogelijkheden (multi-functioneel) en concept (meerdere functies gecombineerd, in een uniek concept gegoten).Wat het lange termijn succes gaat zijn van het Art’otel en 5&33 durf ik niet te zeggen. Maar gezien het aantal lovende recensies, een 9 uit 153 beoordelingen op Booking.com, het feit dat je op tijd moet reserveren, de nominatie voor  ‘Best Restaurant Design 2013’ en het te boek staan als dé nieuwste Hotspot van Amsterdam kunnen we in ieder geval spreken van een fantastisch succesvolle herbestemming!


 

 

Amsterdam wordt zakelijk hart Dance-industrie dankzij herbestemming

Van leegstaand voormalig hoofdkantoor van Neerlands trots naar zakelijk hart van de Dance-industrie

Amsterdam pakt leegstand kantorenmarkt aan!
De leegstand op de kantorenmarkt is groot. In Amsterdam staat momenteel 1,3 miljoen m2 (17%) leeg. En een gezonde kantorenmarkt kent een leegstand van 4-8%. Deze frictieleegstand is nodig om verhuizingen, verhuur en verkoop mogelijk te maken. De gemeente Amsterdam gaat voorop in de strijd tegen de kantorenleegstand en wil dit doen door transformatie en hergebruik van leegstaande kantoren te stimuleren en door nieuwbouw te beperken. Bron: Kantorenstrategie Amsterdam.nl) Het voormalig hoofdkantoor van Shell, Overhoeks, is een vb van een kantoor dat op zoek was naar een nieuwe bestemming…


Shell toren was op zoek naar nieuwe bestemming..
In 1966 werd in opdracht van Koninklijke Shell een nieuw kantoor ontworpen voor haar directie en algemene diensten van het laboratorium door Orthur Staal. Het werd de Toren Overhoeks (alias: Shelltoren). Een bijna 80 meter hoge kantoortoren (lang de hoogste van Amsterdam) aan de IJ-oever in Amsterdam Noord. In 2009 heeft Shell de kantoortoren verlaten. Jaren was de gemeente op zoek naar een nieuwe bestemming. De gemeente vroeg minimaal tien miljoen euro voor de 13.000 vierkante meter van de voormalige Shelltoren en wilde dat de begane grond en de top van de toren toegankelijk gemaakt zouden worden voor publiek. Maar liefst 37 plannen zijn ingediend, de meeste partijen kozen voor een restaurant, club of café.


Armin van Buuren

En de Nederlandse dance scene verdient een hoofdkantoor met allure..
Twenty4Amsterdam, een samenwerkingsverband van evenementenorganisator ID&T, Club Air en ontwikkelaar Lingotto, won de tender. Afgelopen vrijdag presenteerden zij de plannen: Het zakelijke hart van de dance-industrie worden. En dat is een industrie van formaat: ‘onze’ DJ’s doen het goed, Tiesto is momenteel de best betaalde DJ ter wereld, Armin van Buuren was 5 jaar de beste DJ ter wereld en momenteel wordt de no 1 positie bekleedt door de 25-jarige Hardwell uit Breda. Afrojack (9), Nicky Romero (7) , Dash Berlin (10) , Chucky, Ferry Corsten; het zijn allemaal nederlandse dj’s met internationaal succes. Dance is tegenwoordig een van de topsectoren van onze creatieve industrie en is een belangrijk Nederlands exportproduct. Het economisch belang groeide van 488 miljoen euro in 2002 naar 587 miljoen in 2012. Achter deze dj’s gaan flinke ondernemingen schuil. En die hebben kantoorruimte nodig… (Bron: AD en telegraaf)


A’dam, het internationale hoofdkantoor van de Dance!twenty4amsterdam
Het idee komt van Sander Groet (club AIR) ”Ik verbaasde me er tijdens mijn reizen altijd over dat bijna elke grote stad een iconisch uitkijkpunt heeft, maar Amsterdam niet. Op een dag dacht ik; waarom doe ik het niet zelf?” Jarenlang verklaarde iedereen hem voor gek. ”Heb je Sander weer met z’n toren.” Maar met de aankoop van de Shelltoren en het aantrekken van gelijkgestemde ondernemers komt het er nu toch van. ”Mijn luchtkasteel wordt werkelijkheid.” 32 Miljoen euro wordt er geïnvesteerd in A’dam, wat staat voor Amsterdam Dance and Music.

Het wordt volgens de nieuwe eigenaren een ‘verticale stad’. Groet: ”Je kunt hier straks slapen, eten, werken, sporten en dansen.” Het uitkijkpunt verandert ’s avonds in bar Heaven en in de kelder van het pand komt club Hell.

Daarnaast krijgt A’dam op de 18e verdieping een ronddraaiend restaurant, komen er werkplekken voor kleine ondernemers en vestigen ID&T, Sensation, Q-dance en MassiveMusic zich er. Het hotel wordt uitgerust met een zwembad met transparante bodem waar je vanuit het 24-uurs restaurant op de begane grond zo inkijkt. Waaghalzen kunnen wat adrenaline opdoen tijdens een Sky Walk over de nieuwe luifel. Trouwen of vergaderen met je Raad van Commissarissen kun je in de af te huren Sentation Sky Villa (hier stap je de wereld van Sensation binnen). Een studio die zijn weerga niet kent en een innovatie incubator met werkplekken komen in het Nachtlab. (Bron: twenty4amsterdam)

Stutterheim: De industrie verdient een huis van waaruit jonge mensen nieuwe dingen gaan maken voor de rest van de wereld.” Dat dat huis in Amsterdam moet komen, staat voor de dance-grootheid buiten kijf. ”Amsterdam speelt een cruciale rol in de industrie. Het is de onbetwiste hoofdstad van de dance. Ik voel veel verantwoordelijkheid en beloof het vertrouwen waar te maken.” (Bron: rtlnieuws). Eind 2015 opent A’dam naar planning haar deuren.


De succesfactoren wijzen op een succesvolle herbestemming
Een uniek en creatief concept met een combinatie van functies, passend in zijn omgeving. Bovendien in een toonaangevend, uniek stadsgezicht en in goede staat. 3 Van de 5 succesfactoren die wij als Fundamental Concepts geformuleerd hebben voldoet A’dam er maar liefst aan 3: locatie, mogelijkheden en concept. Bovendien succesvolle ondernemers met een creatieve geest. Wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat A’dam een groot succes en dé nieuwe hotspot van Amsterdam wordt!