Tagarchief: believing

Paleis Soestdijk wordt geen internationaal hippisch centrum

Eind oktober dienden wij ons ‘Vorstelijk Beleven’ concept in: Hippisch Paleis Soestdijk. 

Schermafbeelding 2015-12-22 om 21.46.56
Hippisch Paleis Soestdijk: Een landgoed met een koninklijke geschiedenis. Een landgoed met dierbare herinneringen bij veel Nederlanders. Een landgoed met allure. Bovendien cultureel erfgoed. Dat moet bewaard blijven. Maar wel zonder een conserverend museum te worden.

Ons concept (in het kort)
Hippisch Paleis Soestdijk is – in onze beleving – dan ook een thema dat past als een (wax)jas. Denk je immers aan het koninklijk huis, aan prinsen en prinsessen, dan denk je al snel aan hofdames, jurken, de jacht, luxe, koetsen en natuurlijk paarden. Denk je aan Paleis Soestdijk, met Juliana en Bernard als haar laatste bewoners, dan denk je ook aan ongedwongen, modern en toegankelijk. Juliana wilde immers haar kinderen een ‘gewone’ jeugd geven. Weet u het nog? We schrijven vlak na de terugkeer van het Koninklijk Huis na jaren van ballingschap: “Op 3 en 4 augustus 1945 deden de prinsesjes Beatrix, Irene en Margriet mee aan massale kinderspelletjes in de voortuin van Paleis Soestdijk. Ze genoten van een goochelvoorstelling en maaktSchermafbeelding 2015-12-22 om 21.59.35en een rondritje in de cadeau gekregen ponywagen met pony.” Een thema dus, met allure, maar wel met de (paarden)voetjes op de grond. Stijlvol zonder hautain te zijn. Toegankelijk zonder plat te zijn. Historie zonder stoffig te zijn. Van sportpaard tot boerenpaard. Een must voor jong en oud om te bekijken en te ervaren. Een vorstelijke beleving!

Invulling
Hoe kan dit beter dan het paleis en overige monumenten in stand te houden, het landgoed te verlevendigen met een event-locatie, en een nieuw hippisch centrum toe te voegen op het landgoed. Hiermee kan het een landelijk ontmoetingscentrum worden met internationale allure. Centraal staat het hippische belevingsconcept. Hierbij voelen gezinnen zich thuis door de toegankelijkheid en diversiteit, jongeren door de indrukwekkende ambiance, ouderen door de sfeer van weleer en de ‘upper class’ door gebruik te kunnen maken van bijzondere luxe. Een concept dat ruimte biedt voor een beleving door het park heen maar ruimte laat voor flexibele invulling hiervan. Een thema met maximale mogelijkheden door een optimale combinatie van functies.

Schermafbeelding 2015-12-22 om 21.59.45Functies
In een cooperatie werken verschillende exploitanten samen. Een kenniscentrum, museum, een (dependance van) een opleidingsinstituut. Medische begeleiding, therapieën en trainingen. Opleiding, fokkerij, en trainingscentrum. Fairs, braderieën, Jazznights en thema-avonden. Kinderfeestjes en elitefeestjes. Speciaalzaken en specialisten. Huwelijksvoltrekkingen en grootschalige events. Wedstrijden en competities. Voor iedereen met een hart voor paarden. Al weet hij dat misschien nog niet eens.


Helaas werd dit concept het niet. Samen met ons dienden nog 119 een concept in. 21 december jl ontvingen we een afwijzingsbrief. Van de 120 ingediende ideeën over de toekomst van paleis Soestdijk zijn er nog vier over. De geselecteerde concepten zijn de volgende:

  • ‘Eden Soestdijk’: een grote, botanische tuin. Op het terrein komen twee grote kassen, het paleis wordt een tentoonstellings- en ontmoetingscentrum.
  • Ook Made By Holland wil van het paleis een museum maken, maar dan één dat ‘de kracht en competenties van het Nederlandse bedrijfsleven (inter)nationaal onder de aandacht brengt’.
  • Internationaal Handelshuis: een ontvangstlocatie, onder meer voor handelsmissies en staatsbezoeken.
  • Nationaal Ensemble; een soort koninkrijksmuseum. In het paleis zelf komt dan ruimte voor verhalen uit het verleden van het Koninkrijk der Nederlanden, voor informatie over de toekomst wordt een nieuw, interactief paviljoen gebouwd.

De provincie Utrecht, de gemeenten Soest en Baarn en het Rijksvastgoedbedrijf geven de vier initiatiefnemers 100.000 euro om hun plannen verder uit te werken (Bron: NOS).

Ons plan heeft het dus helaas niet gered. Toch zijn wij enorm trots op het idee, de uitwerking en de samenwerking die we met een team Werklogo_01avan professionals en specialisten op hun vakgebied tot stand hebben gebracht. Namelijk VOF Hippisch Paleis Soestdijk, bestaande uit Kranendonk Experience (ontwikkelt, produceert en exploiteert belevingswerelden rond merken en thema’s),  Plein06 (creatief ontwerpbureau) en Venema restauratie (restauratie aannemer) en natuurlijk Fundamental Concepts. Benieuwd? Stuur ons een mail voor nadere informatie!